УСПЕШЕН ЗАНАЯТЧИЙСКИ БИЗНЕС ИЗВЪН ШАБЛОНА

BCD 1502Според консултантите по бизнес развитие наличието на екип е необходимо условие за постигане на успех. И ако те са сериозни и категорични в това свое твърдение, то нашият голям сатирик Радой Ралин е описал с насмешка ползата от екипната работа:

„Ако теб не те бива - включи се в колектива.
Колективът най-добре прикрива, че тебе за нищо не те бива.”

Независим бизнес, ръководен на всеки етап от един единствен човек, рядко се прилага на практика и излиза извън рамките на общоприетото. За наша радост открихме такъв модел в  региона на РСО „Централна Стара планина” и се срещнахме с неговия създател.

Запознайте се с Валентин Димитров. Майстор грънчар.

Валентин по забележителен начин съчетава в себе си занаятчийски и дизайнерски умения, технологични и маркетингови познания, уважава традициите и притежава усет към новото, с готовност споделя и обучава.

Изправен пред предизвикателството да носи отговорност за качеството на продукта и неговата реализация на пазара с партньори или да поеме лично цялата отговорност за това, майсторът решава да пази доброто си име като работи самостоятелно. Човек със златни ръце, богато въображение и бърз ум, той създава напълно затворен цикъл на работа - от производството на глината, през дизайна и изработването на керамичното изделие върху собствено създадено грънчарско колело и неговото изпичане в собствено създадена пещ, до реализацията на готовия продукт на пазара чрез собствен многоезичен уеб сайт.

Валентин Димитров е вложил креативност и иновативно мислене във всеки елемент на своя бизнес:

  • Изработва своите керамични изделия от уникална по състав и качество глина (без варовик), създадена от него самия само за лична употреба.
  • Създава грънчарско колело с допълнителна приставка за захващане на изделието чрез вакуум. Така улеснява декорирането на съда и изграждането на допълнителни елементи към него. Самото грънчарско колело също е собствена иновативна разработка, като използваният инверторен двигател позволява прецизно да се регулират неговите обороти.
  • Сам изработва пещи за изпичане на керамиката. Създаденото оборудване е икономично и енергоспестяващо, защото използва тухли с високо качество и неръждаема стомана за връзките. Прави и пещи за топене на метал и топлинна обработка на стъкло.
  • Реализира готовата продукция чрез собствен многоезичен уеб сайт. Пещите продава предимно в чужбина (Северна Македония, Турция, Гърция), а керамичните изделия - в България.
  • Организира курсове по грънчарство, ръчно моделиране, източване на грънчарско колело и ръчно декориране за възрастни и деца. Ръководи групови и индивидуални обучения. За курсисти, които не живеят в гр. Елена, Валентин Димитров осигурява нощувка в своята къща за гости – тя също е част от неговия напълно затворен производствен цикъл.

За да научите повече за бизнеса на Валентин Димитров може да посетите неговия уеб сайт https://sgrafito-keramika.eu/, а за да се запознаете лично с него е нужно само да отскочите до град Елена. Оставяме на Вас да решите какво да си закупите от майстора, за да се превърнете в негов пореден доволен клиент.

© 2020. All Rights Reserved.