От 26 март до 4 април - ЕДХЗ в 7 старопланински общини

28337016 832479613543002 1546291454611453390 o

За четвърта поредна година България става част от Европейските дни на художествените занаяти, като през 2018 г. местни власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии са обединени от темата „Да оставим наследство за бъдещето”.

ЕДХЗ 2018 имат за цел да създадат стимули за търговия с изкуства и занаяти чрез демонстриране на тяхната способност постоянно да се самообновяват, както и да разрушат стереотипите за професионалното образование, като подчертаят връзките на занаятите с иновациите, техния капацитет да насърчават личното задоволство и истинските възможности за заетост, до които те водят.

Дните от 26 март до 4 април са избрани за популяризиране на разнообразието от занаяти в отговор на тазгодишното послание и реализирането на поредица от събития в общините Габрово, Севлиево, Ловеч, Луковит, Тетевен, Елена и Дряново.

Първи в инициативата ще се включат четвъртокласниците от СУ „Алеко Константинов” в Луковит. На 26, 27 и 28 март те ще участват във Великденска работилница-базар за ръчно изработени сувенири. Със събраните от продажбите средства ще бъде закупена детска литература, като книгите ще бъдат дарени на местната библиотеката при НЧ „Съзнание 1895”.

Община Елена посвещава на ЕДХЗ 2018 целодневна програма на 31 март. Празничният Лазаровден ще започне със Света Литургия в храм „Успение на Пресвета Богородица”. В пресъздаване на обичая Лазаруване ще участват момичетата от ТФ „Балканджийче“, мястото е Камбуровият хан в музеен комплекс „Даскалоливницата”, а домакини ще бъдат музейни работници. Към празничната програма ще бъдат привлечени и деца от двете най-големи селски читалища – НЧ „Надежда – Беброво – 1870“ и НЧ „Искра – 1900“ с. Константин. За участниците в работилницата „Венче за Цветница” ще бъдат осигурени върбови клончета и цветя за изработване на най-красив венец за обичая Кумичкане на Цветница.

Занаятите, които ще бъдат представени в Елена, са изключително разнообразни. Жителите и гостите на града ще могат да си закупят ръчно изработени творения и да видят демонстрации на дърворезба, грънчарство, кошничарство, флористика, бисеропластика, керамика и плетене на една кука. Всеки, който пожелае, ще може да опита творческите си възможности в някое от ателиетата. Предвижда се участие и на деца от ЦПЛР в раздел „Арт керамика“ – предварително изготвени детайли ще бъдат оцветявани и от тях ще се изработват гривнички и колиета.
Празничният ден ще завърши с хоротека, в която ще участват еленски самодейни състави.

Традиционните участници в Дните на художествените занаяти – МАИР „Боженци“ и ЕМО „Етър“ и тази година са подготвили интересни събития.

На 31 март и 1 април в МАИР „Боженци“ студенти и ръководители от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще покажат мозайки и различни видове пластики - каменна, дървена и метална в Изложбената зала на Старото школо. В събота демонстрациите ще продължат от 10:00 ч. до 17:00 ч., а в неделя - от 10:00 ч. до 15:00 ч.

Етнографски музей на открито „Етър” ще се включи в тазгодишното издание на ЕДХЗ на 1 април (неделя). В Център „Българка” от 11:00 до 16:00 ч. ще има демонстрации на боядисване на прежда с естествени багрила, работа с гайтан, плетене с царевична шума и бродерия на шевици.

На площад „Сава Младенов” в Тетевен на 31 март местни майстори занаятчии ще демонстрират своите умения по дърворезба, плетиво, ковано желязо, иконопис, изработване на декоративни украси и кукерски маски. Събитието ще бъде съпътствано от богата фолклорна програма. Началото е в 10.00 часа.
От 30 март до 1 април в Севлиево ще се проведат Пролетните празници на града. Те ще включат творчески ателиета, изложби и демонстрации на художници и приложници, възстановка на обичаи и сцена на таланта. Всичко това ще се случи на площад „Свобода”.

Пролетен празник „Цветница” се организира от Община Ловеч, където в рамките на ЕДХЗ 2018 ще се проведе и Панаир на художествените занаяти и приложни изкуства Ловеч 2018. Датите са 31 март и 1 април. Тази година на площад „Тодор Кирков” 31 майстори ще представят чрез демонстрации своите занаяти, като ловчалии и гости на града ще може да видят обработка на керамика, дърво, кожа, плъстене на вълна, рисуване върху стъкло, изработка на свещи и за първи път демонстрация на тъкачен стан. В двора на Старите ловешки казарми занаятчии и търговци ще предлагат за продажба произведения на художествените занаяти.

Община Дряново завършва палитрата от инициативи, включени в ЕДХЗ 2018. На 4 април от 10.30 ч. на площад „Ларго” със съдействието на Историческия музей ще бъде отворено майсторско ателие за леене на свещи.

Координатор на Европейските дни на художествените занаяти за България е РСО „Централна Стара планина”.

28.02.2018

SP Page Builder-proekt

КОНТАКТИ

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово
ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
e-mail: rso-csp@rso-csp.org

Image
Image
Image
Image
© 2018. All Rights Reserved.