ЗА ТРЕТИ ПЪТ В ЛУКОВИТ СЕ ПРОВЕДЕ НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ“

sn 22През трите дни на форума – 6, 7 и 8 септември 2018 г. – Луковит се превърна в млечната столица на България, а слънчевото време съпътстваше всички прояви, подготвени от организаторите. На изложбените щандове своята продукция представиха 50 млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино, земеделски производители на различни видове храни и занаятчии. За първи път в рамките на изложението фермери от района показаха местни породи млекодайни животни, като можеше да се наблюдава как се доят кози, как се събира и се дава сено.

Официалното откриване на събитието бе уважено от евродепутата Момчил Неков, от народните представители Калин Василев, Емил Димитров и Мартин Тинчев, както и от съпредседателя на Националния съюз на говедовъдите в България Рангел Матански. Председателят на АМБ инж. Димитър Зоров даде старт на изложението с ритуално плисване на менче с мляко на площад „Трети март“, а кметът на община Луковит Иван Грънчаров, който е и член на управителния съвет на АМБ, инициира подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България. „Когато съберем достатъчно подписи, нека народните представители да измислят и направят законодателни промени. От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите, а и потребителите – всички ние“, каза Грънчаров.

Водещ на церемонията по откриването и на културните прояви на третия национален събор бе популярният телевизионер и отличен кулинар Иво Танев, който показа и как се приготвят млечни фокачи по негова авторска рецепта. Елена Караиванова от биотехнологичната фирма „Лактина“ подкваси мляко в йогуртиера, а от фирма „Биоком Трендафилов“ демонстрираха приготвяне на кисело мляко от сурово краве мляко в домашни условия. Малчугани от Луковит се включиха в кулинарната школа за деца „Детски млечни вкусотии“, където под ръководството на кулинарни ментори от по-горните класове приготвяха млечни хапки и пици, солен сладолед и пълнени домати. Най-добрите кулинарни майстори от Луковит и селата Дерманци, Петревене, Бежаново и Горан взеха участие в Третия кулинарен конкурс „Млечният вкус“. Домашно приготвените гозби бяха оценявани от експертно жури, което определи победителите в двете категории на конкурса. При млечните продукти най-добро се оказа домашното кисело мляко на Йорданка Велчева от Петревене, а сред ястията с млечни продукти първо място грабна кулинарният шедьовър „Сивушка и Белчо“ на Милка Стефанова от Луковит.

Победителите получиха парични награди, осигурени от кмета на община Луковит Иван Грънчаров. Участниците получиха кулинарни подаръци от фирмите „Лактина“ и „Биоком Трендафилов“.

За цялостния колорит на изложението допринесоха разнообразните фолклорни програми. На празничната сцена се изявиха местните таланти Ралица и Гергана Вацови, Владимира Пейчева и квартет „Луковит“, популярните народни певци Здравко Мандаджиев с танцово шоу „Кабири“ и Ивелина Колева с танцова група „Пловдивъ“, Фолклорен танцов ансамбъл „София-6“, Фолклорен танцов ансамбъл „На мегдана“, Мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ от с. Зверино и Фолклорна формация „Стрешер“ от с. Горно Озирово.

Снимка: Община Луковит

SP Page Builder-news

КОНТАКТИ

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово
ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
e-mail: rso-csp@rso-csp.org

Image
Image
Image
Image
© 2018. All Rights Reserved.