Три неправителствени организации обединиха местните и регионални власти от регион Централна Стара планина

IMG 3749Експерти от Дирекция „Бюро по труда", Регионален инспекторат по образованието, Административно-правно и информационно обслужване на общините, Регионална здравно-осигурителна каса, ТД на НОИ и областните администрации в Ловеч и Габрово се срещнаха на 13 декември 2013 г., за да дискутират по темата за „Ролята на местните и регионални власти за прилагане на практика на правата на гражданите в Европейския съюз". Инициативата имаше за цел да се представят процедурите на участващите институции и практиките по прилагане на правата на българските граждани, произтичащи от принципа за свободно движение на хора в Европейския съюз.

В програмата на събитието беше предвидено участниците да разгледат и един почти реален казус, където всички трябваше да обединят усилията си и да окажат съдействие на българския гражданин “Иван”. Иван има осигурена работа по трудов договор в държава от ЕС и напуска нашата страна заедно с безработната си съпруга и детето си, което е в 6 клас. След изтичане на трудовия му договор, той се връща в България със семейството си, като междувременно му се е родило второ дете. На Иван му предстои и да се пенсионира. Ето част от въпросите, на които трябваше да отговорят участниците: с какви документи трябва да се снабди Иван преди да напусне България и кои са институциите, които ги издават? Какво трябва да направи, за да регистрира новороденото си дете като български гражданин? С какви документи трябва да се върне в България? Коя държава ще изготви документите му за пенсиониране?

Срещата беше организирана от Европейския информационен център „Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата съвместно с Регионалното сдружение на общини „Централна Стара планина" и в партньорство със сдружение „Знание" Ловеч. Тя е част от събитията под надслов „Гражданите ЗА Европа” на „Европа директно” Габрово, посветени на Европейската година на гражданите.

Уникалният и иновативен формат на срещата бе високо оценен от всички представители на участващите институции. Трите неправителствени организации приеха предизвикателството да превърнат тази дискусионна форма в традиция.

© 2020. All Rights Reserved.