ГАБРОВО СПЕЧЕЛИ КУПАТА НА ОБЩИНИТЕ В „ЕКОРАЛИ БЪЛГАРИЯ“ 2021

1

Община Габрово спечели първото място сред общините в деветото издание на „Екорали България“ за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. Отличието идва в годината на Европейския зелен лист – екологичната награда на Европейската комисия, чийто носител е Габрово.

Пилот на общинската КИА Соул със стартов номер 1 бе Пламен Ботев, а негов навигатор Миглена Въгленова – служители на Община Габрово. В генералното класиране габровският екипаж зае престижното пето място. Организаторите връчиха и специална поощрителна награда на габровския пилот за проявена смелост и ентусиазъм по време на състезанието.

„Екорали България“ 2021 г. се проведе от 30 юли до 1 август под мотото „По стъпките на траките“. Стартът бе даден на столичния площад „Александър I Батенберг“ от президента на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов, а финалът се състоя в „София Тех Парк“.

В надпреварата се включиха 11 екипажа с представители на бизнеса, общински институции и спортни клубове. Екологичните возила бяха от марките на „Фолксваген“, „Пежо“, „Рено“, „КИА“ и „Хюндай“. Участниците изминаха 473 километра по пътна книга, от които 102 километра са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена средна скорост, с транзитни и скрити часови контроли.

Маршрутът премина през редица исторически местности, паметници и природни гледки в Стара планина, Средна гора и Тракия. Автомобилите бяха зареждани чрез мобилни зарядни станции, осигурени от фирма „eКарс“.

Целта на екоралито е да се популяризира идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на екоиновациите и инвестициите в потреблението на екостоки и услуги.

Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия, успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.

Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили чрез Инвестиционната програма за климата. През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През миналия месец бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое“, с които ще се извършва екоконтрол на територията на общината.

По информация от Община Габрово

КОНТАКТИ

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово
ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
e-mail: rso-csp@rso-csp.org

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.