ЕКОИНСПЕКТОРИ ЩЕ ПЪТУВАТ С ДВА ЕЛЕКТРОМОБИЛА

Eco Zoe Depo0В подкрепа на политиката си в сферата на енергийната ефективност и опазване на околната среда Община Габрово закупи два нови електромобила марка Рено Зое (Neo Life R110).

Екологичните возила са предвидени за Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“. Те ще се ползват от инспекторите, които контролират дейностите по управление на отпадъците на територията на общината. Колите вече са брандирани и имат отличителен знак за екоавтомобил.

Общата стойност на автомобилите е 107 072 лв. Доставени са и две зарядни станции за 2 300 лв., които са монтирани в гаража на предприятието. Изпълнител на обществената поръчка е „Омникар Ауто“ ООД.

По пилотна схема на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за насърчаване използването на електрически превозни средства безвъзмездно са отпуснати 40 000 лв. Дофинансирането се осигурява от инвестиционната програма на Регионалното депо за 2021 г. cлeд peшeниe нa Общински съвет – Габрово.

Очакваният годишен пробег на всеки електромобил е около 25 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид от 5 005,44 кг на година. Капацитетът на батерията е 41 киловатчаса с гаранция от 5 години, времето за зареждане е от 1 до 9 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане на батерията автомобилът може да измине до 300 км, развива максимална скорост от 135 км в час и работи безшумно.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а от 2018 г. същия автомобил ползва и музей „Етър“. Колите бяха закупени отново чрез съфинансиране от НДЕФ.

Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Те са освободени от данъци, а до края на 2021 г. в България за тях не се дължи продуктова такса. Собствениците на електромобили имат и правото да паркират безплатно в т. нар. „синя зона“ на градовете.

Източник: Община Габрово

КОНТАКТИ

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово
ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
e-mail: rso-csp@rso-csp.org

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.