В БУДАПЕЩА СЕ ПРОВЕДЕ ПУБЛИЧЕН КОМУНИКАЦИОНЕН СЕМИНАР НА КОД ЗАНАЯТИ

009 2022 06 20 crafts code webКомуникационният семинар по проект „Креативни действия за насочване на конкурентното развитие на малки и средни предприятия” (PGI05964 CRAFTS CODE) се проведе в унгарската столица Будапеща на 21 и 22 юни 2022 г. В него участваха 5-ма представители на РСО „Централна Стара планина”: Мариела Петрова – изпълнителен директор, Димитрина Дренска - началник отдел "Образование, култура, вероизповедания, туризъм" в Община Ловеч, Нина Димитрова – уредник в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Виолета Янева - координатор събития в отдел „Културен мениджмънт“ на РЕМО „Етър” и Тони Стоев – заместник кмет на Община Тетевен.

Събитието беше открито на 21 юни от кмета на Будапеща Гелгели Карачони. Последваха институционални приветствия от Община Флоренция (Италия) и Регионалния съвет на Остроботня (Финландия). След тях ръководителят на проект CRAFTS CODE Карлота Вивиани постави началото на работната част на събитието. Тя представи проекта и резултатите от пилотната инициатива, реализирана във Флоренция в рамките на неговата първа фаза. Последва запознаване с разработените от партньорите по проекта и одобрени от техническия секретариат плановете за действие. Българският план за действие, разработен от РСО „Централна Стара планина” и Министерство на иновациите и растежа, беше представен от Нина Димитрова. Документът предвижда включване на занаятчийските предприятия като специфичен сектор в програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021 – 2027 и стартиране на специфична мярка за подкрепа на семейни бизнеси, творчески индустрии и занаятчийски предприятия.

След обед същия ден се проведе панелна дискусия на тема: „Предизвикателствата пред творческото бъдеще започват от традиционните върхови постижения: творческият сектор и дигиталните умения”. Откритата след това изложба на тема „Занаятчии и интелект” имаше за цел да представи икономическото, социалното и културното значение на занаятите в ерата на изкуствения интелект. Домакините на събитието бяха подготвили и два уъкшопа за участниците в него: кожарско ателие и игра от няколко модула, която предлага бягство от действителността чрез използване на различни занаятчийски умения.

На 22 юни се проведе среща на управляващата група на проект CRAFTS CODE. По време на срещата беше коментирано приключването на първата фаза, петия доклад за напредък, шестия семестър, втората фаза и изпълнението на плановете за действие. Срещата на партньорите от Италия, Унгария, Ирландия, Финландия, България и Испания приключи с представяне на унгарския фолклор и символи от Аврора Хайнал Немет - дизайнер на дрехи и бижута.

© 2020. All Rights Reserved.