ЧЕТВЪРТИЯТ МЕЖДУРЕГИОНАЛЕН СЕМИНАР НА КОД ЗАНАЯТИ СЕ ПРОВЕДЕ В ХИБРИДЕН ФОРМАТ

27 18112021На 18 и 19 ноември 2021 г. се проведе четвъртият междурегионален семинар по проект КОД ЗАНАЯТИ. Събитието на тема „Как да подкрепим занаятчийския сектор чрез достъп до финансиране” беше организирано от испанския партньор EOI-Fundesarte в хибриден формат, с онлайн интервенции и презентации лице в лице от офиса на EOI в Мадрид.

Семинарът представи селекция от иновативни инициативи за достъп до финансиране на занаятчийския сектор в България, Ирландия, Испания, Италия, Финландия и Унгария. По време на своя престой в Испания участниците в събитието направиха и учебни посещения. Те гостуваха на туристическия офис на Кастилия-Ла Манча в Мадрид (туристическите преживявания в тази област са силно свързани със занаятите) и на иновативни занаятчийски магазини. В неделя малка група отпътува за Сантяго де Компостела, за да участва в „Artesania no Prato“ („Занаяти в чиния”) – панаир за занаяти, дизайн и гастрономия, който има за цел да свърже гурме кухнята с бранда „Занаятите на Галисия”.

Българските партньори се включиха онлайн в събитието с презентация на Росица Бинева. Главният уредник отдел „Занаяти” на Регионален етнографски музей на открито „Етър” разказа за специфична подкрепа от държавата през 2021 г. за пазителите на традиционните занаяти с цел да бъде запазен духът на България в условията на пандемията от Ковид-19.

В края на 2020 г. няколко общини в България, на територията на които съществуват музеи на открито и етнографски комплекси от национално значение, се обърнаха с молба към Министерство на културата за съдействие и подкрепа на изпадналите в тежко финансово затруднение майстори на традиционни занаяти, много от които са собственици на малки семейни фирми. Със съдействието на Министерството на общините бяха отпуснати грантове, които предвиждаха 5000 лева целева субсидия за всеки майстор, свързан с Регионален етнографски музей на открито „Етър” - Габрово, Самоводска чаршия във Велико Търново, Етнографски комплекс „Стария Добрич” - град Добрич, Занаятчийската чаршия в Пловдив и Етнографски комплекс в Златоград.

По-голяма част от тези културни институции подготвиха и осъществиха образователни дейности, свързани с провокиране интереса на младите хора към традиционните занаяти. Тъй като от много години музей „Етър” е сред добрите примери за устойчиви програми за работа с деца и млади хора, неговият екип трябваше да потърси друга възможност за подпомагане на майсторите. Със съдействието на музейните специалисти беше разработена програма за промотиране на всеки един от майсторите, работещи в музея.

Неслучайно проектът бе наречен „Майсторлък за бъдещето”. Чрез него бяха представени уменията на майсторите да съхраняват традициите и таланта им на творци, автори на оригинални художествени творби. За всеки майстор беше изработен кратък филм на български и английски език, който ще бъде тяхна творческа визитка при участия в национални и международни форуми, за представяне в социалните мрежа и т.н.

Майсторите използваха част от средствата от проекта за извършване на ремонт в работилниците и на съоръжения, с които работят; за закупуване на материали и инструменти. По проекта всеки получи хонорар за споделените умения.

Презентацията за проект „Майсторлък за бъдещето” завърши с чудесен рекламен трейлър за популяризиране на 17-те майстори, работещи на територията на РЕМО „Етър”.

© 2020. All Rights Reserved.