ТРЕТИЯТ МЕЖДУРЕГИОНАЛЕН СЕМИНАР НА КОД ЗАНАЯТИ ПРЕДИЗВИКА ГОЛЯМ ИНТЕРЕС

183845218 494261405351751 5798557474671480167 нКОД ЗАНАЯТИ проведе своя Трети междурегионален тематичен семинар на 10 и 11 май 2021 г.

Двудневното онлайн събитие включваше презентации на занаятчийски предприятия, организации и заинтересовани страни от Ирландия, Испания, Унгария, Италия, Финландия и България, като темата „Как да обновим занаятчийския сектор чрез въздействие с иновативни подходи и инструменти“ привлече интереса на повече от 250 участници. Домакин на уебинара беше Съвет за дизайн и занаяти на Ирландия.

Партньорите по проекта от Ирландия представиха две добри практики: „Ваучери за иновации“ и „Стратегически дизайн за иновации“. Първата инициатива изгражда връзки между публичните доставчици на знания и малкия бизнес. При нея на компаниите се предлагат ваучери на стойност 5000 евро, за да проучат бизнес възможност или проблем с подкрепата на регистриран доставчик на знания. Ваучерите, предлагани по втората програма, насърчават МСП да въвеждат в своите бизнес модели иновации, които се базират на дизайна.

Испанският партньор беше избрал да запознае участниците в семинара с „D-Tool“ – инструмент за повишаване на производителността и постигане на по-високи постижения чрез самооценка на степента, до която дадена компания използва дизайна в своята работа. Тестът за самооценка съдържа четири стъпки и неговото попълване отнема не повече от 12 минути.

От името на Унгария беше представена „Академия за занаяти“. Това е комплексна подкрепа за занаятчиите, която включва развитие на професионални умения, достъп до финансиране и помощ за интернационализация.

Италиански партньор добави две интересни практики към програмата на уебинара. MakeX  е мрежа за цифрово производство в Тоскана. Тя е създадена в услуга на компании, които правят иновации и на всички онези креативни хора, занаятчии и студенти, които искат да експериментират и споделят. Втората добра практика, която Италия представи, се нарича „Preziosa Young“. Проектът има за цел да подпомогне млади занаятчии и артисти на възраст до 35 години. Те са поканени да представят проект, който илюстрира тяхната работа в момента. Чрез конкурс се избира малка група кандидати и те получават безплатно възможност да представят работата си в международен контекст.

Финландия се включи в семинара с две презентации. В първата беше представен BusinessMuovain - инструмент за оценка, който помага на креативните предприемачи да оценяват своя потенциал, да планират, анализират и развиват бизнес идеи. Втората добра практика се нарича Strömsö. Финландската програма за начин на живот Strömsö популяризира занаятите в ежедневието чрез интересни идеи и полезни съвети, вдъхновява хората да се занимават със занаяти и да създават тенденции. В Strömsö всичко се случва по най-добрия начин. Strömsö така се сраства с ежедневието на финландците, че ако нещо не работи, те казват: „не стана като в Strömsö“.

Българските партньори РСО „Централна Стара планина” и Министерство на икономиката представиха казуса на Надежда Христова - майстор занаятчия и учител по керамика, която успява да превърна ограниченията на COVID-19 в нови възможности. Нейната история е история за обмен на знания между поколенията, дигитализация и смели експерименти.

Ден първи на Трети междурегионален семинар на КОД ЗАНАЯТИ (пълен запис): https://www.youtube.com/watch?v=pJEm_cMByo8

Ден втори на Трети междурегионален семинар на КОД ЗАНАЯТИ (пълен запис): https://www.youtube.com/watch?v=4UQr4flIv7A

© 2020. All Rights Reserved.