ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ ПО ПРОЕКТ КОД ЗАНАЯТИ СЕ СРЕЩНАХА ЗА ШЕСТИ ПЪТ

4Шестата работна среща на заинтересованите страни по проект КОД ЗАНАЯТИ се състоя онлайн на 23 април 2021 г. Участие в ръководеното от РСО „Централна Стара планина” събитие взеха представители на общините Ловеч, Габрово и Трявна, Задругата на майсторите и Музея на занаятите в Троян, майстор занаятчия от търговска улица „Покрит мост” в Ловеч и музеен педагог от РЕМО „Етър“, представители на дирекция „Икономическа политика“ и Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерство на икономиката.

Във фокуса на срещата беше темата за обновяване на занаятчийския сектор в регион Централна Стара планина чрез въздействие с иновативни подходи и избор на добра практика, която да бъде споделена от българските партньори по проекта по време на Третия междурегионален тематичен семинар.

Заинтересованите страни представиха различни инициативи, създадени да подпомогнат укрепването, развитието и реформирането на занаятчийския сектор: приобщаване към местното културно наследство чрез собственоръчно изработване на предмет от посетители на музей, онлайн магазин с творби на ученици от гимназия за приложни изкуства, пътеводител с места и хора за арт приключения, учене чрез преживяване, туристически ваучери за обучение в занаяти на семейства, представяне на местни майстори на официалния сайт на общината. Като най-пълно покриваща критериите по темата „Как да обновим занаятчийския сектор чрез въздействие с иновативни подходи и инструменти?“ се очерта добрата практика на Надежда Христова – един доказал се в годините майстор керамик от Троян. Надежда успява да се приспособи към новите условия за правене на бизнес, наложени от пандемията Ковид-19, започва да учи нови неща, за да се справи с трудностите и продължава уверено напред по пътя си на творец и преподавател по керамика. Историята на Надежда е история за предаване на знания между поколенията, дигитализация и смели експерименти.

В края на работната среща РСО „Централна Стара планина” и Министерство на икономиката поканиха участниците да се включат в Третия междурегионален семинар по проект КОД ЗАНАЯТИ, който ще се проведе във виртуална среда на 10 и 11 май 2021 г.

© 2020. All Rights Reserved.