МАЙСТОРЪТ, КОЙТО ПРЕВЪРНА ОГРАНИЧЕНИЯТА НА COVID-19 В НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ

image 6Вече повече от година светът живее по правила, наложени от пандемията Ковид-19. Загуба на човешки животи, локдауни, затворени бизнеси, забрани за пътувания, ваксини и физическа дистанция маркират нашето ежедневие от началото на 2020 г. до днес. Здравната криза, която засегна най-вече хората, се отрази неблагоприятно върху икономиката, търговията и туризма. Успя ли занаятчийският сектор в България да се приспособи към новите условия за правене на бизнес? Обезвериха ли се майсторите или започнаха да учат нови неща, за да се справят с трудностите и да продължат уверено напред? Ето позитивният отговор на Надежда Христова - един доказал се в годините майстор керамик от Троян. 

Надежда е не само творец, но и преподавател по керамика. И понеже винаги приема трудностите като предизвикателство и шанс за развитие, тя решава да продължи да преподава керамика на своите ученици въпреки сложната обстановка. Обучението в ателието става невъзможно заради локдауна и наложеното изискване за спазване на физическа дистанция, а синхронната онлайн връзка е неприложима в нейния случай. Хрумва й да прави клипове, в които да показва стъпка по стъпка как се изработва даден продукт и да ги споделя със своите ученици. Не знае обаче как да го направи и затова се обръща за помощ към своя 17-годишен племенник, който има нужните дигитални умения. Той я насочва към подходяща програма и я обучава как да работи с нея. Надежда експериментира смело, научава се да добавя музика и субтитри. След това качва готовите клипове в платформа, като още в първия си видеоклип запознава децата с подръчните средства във всеки дом, които успешно могат да заменят инструментите, с които се работи в ателието. Децата могат да гледат учебните видеоматериали в удобно за тях време и да изпълняват вкъщи поставените задачи с техники, които не изискват грънчарско колело. Към заниманията на децата с огромно желание се присъединяват родителите и така уроците по керамика на Надежда се превръщат в забавление за цялото семейство.

Историята на Надежда Христова, която успява да превърне ограниченията на Covid-19 в нови възможности, беше разказана по време на междурегионален семинар през м. май 2021 г. от българските партньори по проект КОД ЗАНАЯТИ: Министерство на икономиката и РСО „Централна Стара планина”.  

© 2020. All Rights Reserved.