СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2018 – РАВНОСМЕТКАТА

20180825 121107Стотици посетители от цялата страна се стекоха към събитието на РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци на 25 и 26-ти август – „Стъклена плетеница“. Три творчески ателиета посрещаха гости и задъхано, но не от жегата, претворяваха заедно с тях усещания в цвят върху стъкло.

Витражната техника „Тифани“, която демонстрира екипът от Катедра Стенопис към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител доцент Борис Желев – Велина, Даниел, Калин, Елена и Елпида, се радваше на огромен интерес от страна на всички посетители. Макар трудна и рискова, изискваща повече време, „Тифани“ провокира творческото мислене на малки и големи и през двата дни в ателието в Старото школо в Боженци бяха създадени десетки витражи.

Творческото ателие на Петър Цвятков също работеше под пара. Рисуването с въздушна четка и гравирането се оказаха интригуващи и приятни за твърде много хора, част от които се връщаха с желание отново и отново да опитат и създадат картина, която да отнесат за спомен в дома си.

Всички стъкла, подготвени с контур от вещата ръка на Елиза Ковачева бяха оцветени от посетителите в третото ателие на „Стъклена плетеница“. Младата габровска художничка се радваше на огромен интерес и часове наред се грижеше да показва, обяснява и помага с рисунките на цели семейства, приятели и туристически групи.

Непосредствено до ателието на Елиза беше разположен детският кът, в който хиляди цветни мъниста се нижеха в гривна след гривна, мозайки се превръщаха в цветя и къщи, а най-малките посетители, още ненавършили две годинки, създадоха първите си рисунки, провокирани от творческата и вдъхновяваща обстановка наоколо.

Организаторите на „Стъклена плетеница“ – РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци благодарят на всички, които участваха в подготовката и реализацията на третото издание на събитието за споделените усилия, проявената отговорност и вложеното лично отношение в работата.

Специална благодарност и към Център за работа с доброволци към Община Габрово за оказаната подкрепа и всеотдайността. Вярваме, че създаденото партньорство през настоящата година, ще се превърне в трайно и ползотворно сътрудничество в бъдеще!

Повече снимки може да видите тук - https://www.facebook.com/RAMCentralStaraPlanina/photos/pcb.1021547641302864/1021534314637530/?type=3&theater

Снимка: Мариела Петрова

© 2020. All Rights Reserved.