РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА” И МАИР „БОЖЕНЦИ” ИМАТ ОБЩ АНГАЖИМЕНТ КЪМ ЛЕТНИЯ ФЕСТИВАЛ „СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА”

prez godinite 1През 2024 год. предстои да се проведе Деветото издание на фестивала „СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА”. Както винаги през месец август, и както винаги в МАИР „Боженци”. 

„СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА” е съвместен авторски проект на РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”, който има за цел да привлече публика с артистичен потенциал. Партьорите взимат под внимание историческите факти, изпълват ги с ново съдържание и през 2016 година съживяват интереса към художествената обработка на един атрактивен материал – стъклото.

През годините фестивалът на стъклото се утвърди като предпочитано събитие от любителите на творческите предизвикателства, които с неподправена радост се включват в ателиетата по витраж, изработка на бижута, фюзинг, гравиране, рисуване – дори на обратно и с въздушна четка, гореща обработка на боросиликатно стъкло, декорация… През 2020 г., когато пандемията от Ковид 19 блокира публичните събития на живо, РСО „Централна Стара планина” инициира онлайн формат на събитието с видео демонстрации на различни техники за обработка на стъкло. Сдружението избра тази форма, защото искаше да постъпи отговорно към здравето на хората и в същото време да остане вярно на създадената традиция да твори и споделя. Тогава за първи път в своята история СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА напусна границите на нашата страна и достигна до публики дори в Канада, САЩ и Израел. През следващата година, 2021-ва, събитието се проведе в хибридна форма. Видеоразказите от общините на сдружението и на техните партньорски градове от Европа, в които изработката на артистични изделия от стъкло има дългогодишни традиции, са достъпни в ютюб канала на РСО „Централна Стара планина”.

В същия канал могат да бъдат открити и всички създадени през годините видео материали, посветени на ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ. Координатор на инициативата за България е РСО „Централна Стара планина”, а МАИР „Боженци” - традиционен участник в нея от първото издание в нашата страна през 2015 година.

Източник: РСО „Централна Стара планина”

© 2020. All Rights Reserved.