СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 СЕ ПРОВЕДЕ В ХИБРИДЕН ФОРМАТ

stСТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 се проведе в хибриден формат от 27 до 29 август и събра многобройна публика в Боженци и на фейсбук страницата на РСО „Централна Стара планина”. Шестото издание включи в своята програма ателие за рисуване върху стъкло и видео разкази на общини от РСО „Централна Стара планина” и техни партньорски градове, в които изработката на изделия от стъкло има дългогодишни традиции.

Събитието с адрес в интернет бе открито от Таня Христова - председател на Управителния съвет  на РСО „Централна Стара планина” и кмет на Община Габрово, която представи проекта Glass Jazz, с който участва гр. Паневежис - литовският партньор на Габрово.

Glass Jazz на прочутото студио за стъкло Глас Ремис е единственото събитие в Литва, а може би и в цяла Европа, където артистичното стъкло се слива с музикалните импровизации. Първото издание на международния стъклен симпозиум се провежда през 2014 г. и се случва на всеки две години. Интересни, неочаквани и омайващи произведения на майсторите на стъкло, родени по време на събитието могат да бъдат видени в специално организирана изложба.

Публиките на „Стъклена плетеница“ от различни краища на света се срещнаха виртуално с  майсторите и  атмосферата на събитието чрез  кадри от творческия симпозиум, проведен през 2016, 2018 и 2020 година.

Любопитните срещи продължиха с разказ на художничката Анелия Бояджиева за трансформацията на една ритуална зала. За празника на град Габрово през 2006 г. ритуалната зала на Общината се превръща от строго административно в артистично и предпочитано място за събития благодарение на рисунките върху стъклата на прозорците, които са дело на художничката. Цялата история на създаването им, от поръчката до изпълнението и оценката от позиция на днешния ден, научихме от самата Анелия в разговор с Елена Влаева.

Вторият ден на виртуалното творческо събитие ни отведе в чешкия град Валашке Мезиричи, който вече близо 20 години е партньор на Община Севлиево. За отношенията между двата града, съвместните проекти и приятелството ни разказа  Даниела Йонкова на фона на вази, фруктиери и стъклопластики, които са ръчно изработени от възпитаници и преподаватели в Средното училище по приложни изкуства и стъкларство в чешкия град.

Училището по стъкларство във Валашке Мезиричи е създадено през далечната 1944 г. Следвайки и днес нуждите на региона, то подготвя учениците за професии в областта на изкуствата, занаятите и преподаването. Клиповете, които включихме в програмата на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021, са документирали един пъстър свят, нажежен не само от пещите, но и от енергията на младите творци и техните учители.

В последния ден от „Стъклена плетеница“ се срещнахме с един  майстор на стъкло от Баварската гора. Така научихме, че всеки майстор на ръчно духано стъкло се нуждае от пещ с разтопено при 1200°С стъкло, стъкларска тръба с дължина около 1.5 метра и най-различни клещи. Разполага само с няколко секунди, за да оформи елементите на своето произведение на изкуството преди стъклото да се втвърди.

Видеото ни бе предоставено с любезното съдействие на сдружение „Дузлаж” от побратимения с Община Трявна германския град Bad Kötzting.

Участието на Община Трявна в СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 направи възможна и още една среща – тази с Росица Скендерова, която демонстрира техниката за топлинна обработка на стъкло фюзинг. Кратко видео разказа как авторката изработва един от символите на града - Часовниковата кула.

Видео разказите, включени в СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021, са достъпни за всички в YouTube канала на РСО „Централна Стара планина”.

Официално откриване на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 от Таня Христова

https://youtu.be/K75l7gFoTtg

Творчески симпозиум GlassJazz 2016

https://youtu.be/KtSdkdmTXDo

Творчески симпозиум GlassJazz 2018

https://youtu.be/sVSlSoU7j74

Творчески симпозиум GlassJazz 2020

https://youtu.be/PrggMtz_EbE

Трансформацията на една ритуална зала

https://youtu.be/nqggxFAdJtM

„Приятелство, започнало преди 20 години”

https://youtu.be/GR1gCsvIUdc

Стъкло, живопис и дизайн от Валашке Мезиричи: епизод 1

https://youtu.be/IFpmyTqCkYA

Стъкло, живопис и дизайн от Валашке Мезиричи: епизод 2

https://youtu.be/V-zgXD7t23Q

Майстор на стъкло от Баварската гора

https://youtu.be/ojsVdha7JYE

Фюзинг с Росица Скендерова

https://youtu.be/YUVzMRK62r4

СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 беше организирана от РСО „Централна Стара планина” в партньорство с МАИР „Боженци” и общините Габрово, Севлиево и Трявна.

© 2020. All Rights Reserved.