СЕВЛИЕВО В „СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА” 2021

198474 194954377202514 3733304 nПрез м. август 2021 г. СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА заплете началото на една нова традиция, в центъра на която е партньорството. Пътешествието в градове с дългогодишни традиции в изработката на изделия от стъкло, които са побратимени с общини от РСО „Централна Стара планина”, предложи приятни емоции в непознати артистични светове.

Вторият ден на виртуалното творческо събитие ни отведе в чешкия град Валашке Мезиричи, който вече близо 20 години е партньор на Община Севлиево. За отношенията между двата града, съвместните проекти и приятелството можете да научите от видео със заглавие „Приятелство, започнало преди 20 години”: https://youtu.be/GR1gCsvIUdc

Гласът зад кадър е на Даниела Йонкова  - главен експерт "Туризъм и международно сътрудничество", а вазите, фруктиерите и стъклопластики, които виждате, са ръчно изработени от възпитаници и преподаватели в Средното училище по приложни изкуства и стъкларство в чешкия град.

Училището по стъкларство във Валашке Мезиричи е създадено през далечната 1944 г. Следвайки и днес нуждите на региона, то подготвя учениците за професии в областта на изкуствата, занаятите и преподаването. Клиповете, които включихме в програмата на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021, са документирали един пъстър свят, нажежен не само от пещите, но и от енергията на младите творци и техните учители.

Стъкло, живопис и дизайн от Валашке Мезиричи: епизод 1

https://youtu.be/IFpmyTqCkYA

Стъкло, живопис и дизайн от Валашке Мезиричи: епизод 2

https://youtu.be/V-zgXD7t23Q

© 2020. All Rights Reserved.