ТРЯВНА В „СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА” 2021

3В последния ден на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА се отправихме към GLASDORF – „стъклено село” в Баварската гора. Там научихме, че всеки майстор на ръчно духано стъкло задължително се нуждае от пещ с разтопено при 1200°С стъкло, стъкларска тръба с дължина около 1.5 метра и най-различни клещи. Разполага само с няколко секунди, за да оформи елементите на своето произведение на изкуството преди стъклото да се втвърди.

Видеото ни бе предоставено с любезното съдействие на сдружение „Дузлаж” от побратимения с Община Трявна германския град Bad Kötzting.

Участието на Община Трявна в СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 направи възможна и още една среща – тази с Росица Скендерова, която демонстрира техниката за топлинна обработка на стъкло фюзинг. Кратко видео разказа как авторката изработва един от символите на града - Часовниковата кула.

Видео разказите от третия ден на СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА 2021 са достъпни за всички в YouTube канала на РСО „Централна Стара планина”.

Майстор на стъкло от Баварската гора

https://youtu.be/ojsVdha7JYE

Фюзинг с Росица Скендерова

https://youtu.be/YUVzMRK62r4

Шестото издание на творческото събитие СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА беше организирано от РСО „Централна Стара планина” в партньорство с МАИР „Боженци” и общините Габрово, Севлиево и Трявна.

© 2020. All Rights Reserved.