СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА: ОЧАКВАНО, ЖЕЛАНО И ВЪЛНУВАЩО СЪБИТИЕ

 2„Винаги през август, винаги вълнуващо, винаги интересно – за малки и големи, за опитни и любители, за сръчни и любознателни, за несръчни, но ентусиасти, за склонните да предизвикат себе си, за мечтателите, за ценителите на красотата – плетеница от багри и емоции. Фантазия, хармония и вълшебство – това е СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА!“ 

Така звучеше рекламата на събитието до миналата година, но ако тогава усмихнато завършвахме с думите: „Нека я направим споделена“, то днес поканата ни звучи така: „Нека я направим …онлайн!”

2020 година е наистина различна. Ще се помни и знае вероятно толкова дълго, колкото дълъг е животът на стъклото – с други думи – вечно! За каквото и да започнем да мислим, с каквото и да се захванем, Ковид е първото нещо, което изниква в ума ни. Той не само ни научи да си мием ръцете, а отми от съзнанието ни всяка нагласа и убеждение, свързани с непроменливите величини в живота и ни показа колко илюзорни са всъщност. Вече нищо не е такова, каквото е било преди. Светът се променя, неизбежно – променяме се и ние.

За пръв път в собствената си история СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА ще се проведе онлайн. Избрахме тази форма защото вярваме, че няма нищо по-важно от това да пазим здравето на хората. Искаме да постъпим отговорно, като в същото време оставаме верни на създадените традиции, не спираме да работим, творим, надграждаме, споделяме.

През годините, в които организирахме ателиета за работа със стъкло научихме, че Китай е най-големият производител на стъклени изделия в света. През 2020 година научихме, че вирусът, който дойде от Китай, се задържа най-дълго на стъклена повърхност. Опитът ни сочи, че СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА е очаквано, желано и вълнуващо събитие за традиционни и нови публики. Разумът ни подсказа, че сме длъжни да намерим нова форма за реализиране на идеята, чрез която да достигнем до още повече хора и така решихме да заложим на безопасна среда и безопасно разстояние, като ви предложим не съвсем безопасни занимания (все пак говорим за стъкло!), но пък опасно интересни и забавни.

На 27 и 28 август РСО „Централна Стара планина“ организира онлайн СТЪКЛЕНА ПЛЕТЕНИЦА с видео демонстрации на различни техники за обработка и декорация на стъкло. Очаквайте неочакваното и следете новините на фейсбук страницата на организацията.

© 2020. All Rights Reserved.