НАБЛИЖАВАТ ДНИТЕ НА СТЪКЛОТО В БОЖЕНЦИ

facebook5Броени дни остават до очакваната „Стъклена плетеница“, която за четвърта поредна година организират РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци“. Зад интригуващото име на събитието се крият тайните на няколко изкуства, свързани по между си от един материал – стъклото. Витражна техника „Тифани“, гравиране, рисунка, приложно изкуство, моден дизайн – всички те ще бъдат демонстрирани и практикувани едновременно в няколко творчески ателиета в Боженци на 24 и 25 август, в часовете от 10.00 до 17.00 в събота и от 10.00 до 15.00 в неделя.

В изложбената зала на Старото школо ще се разположат удобно преподаватели и студенти от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, катедра „Стенопис“ - традиционни участници в дните на стъклото. Те ще демонстрират изработката на класически витраж с „Тифани” - технология, създадена в края на 19 век, наречена на своя създател Луис Комфорт Тифани (1848 г. – 1933 г.). Според технологията всяко парче стъкло (цветно или не) се обрамчва с медна лента, след което отделните елементи се спояват. По този начин могат да се изработват лампи, аплици, стенни часовници, кутии за бижута, гербове, паравани и други.

В съседство до представителите на Великотърновския университет ще бъде устроено творческото ателие на Петър Цвятков. При него може да гравирате стъкло или да декорирате стъклен съд, който сами сте си донесли.

В двора на къщата – музей „Баба Райна“ отново ще се срещнете с габровската художничка Елиза Ковачева, за да творите заедно върху стъклени плочки, които тя предварително е подготвила с контури на различни рисунки.

За най-малките гости близо до Елиза ще бъде разположен детски дизайнерски кът, в който ще има пълна свобода за творческа изява на бъдещи художници и декоратори. За тях ще се грижат представители на Център за работа с доброволци към Община Габрово с малко напътствия и много усмивки.

Входът за всички ателиета е свободен! Очакваме ви!

© 2020. All Rights Reserved.