Община Тетевен с традиционно участие в Европейските дни на художествените занаяти

IMG 7656За четвърта поредна година занаятчии от община Тетевен се включиха в международната инициатива ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ. Традиционното събитие е гордост за град Тетевен и общината.

На 6 април 2019 г. на пл. „Сава Младенов“ Борис Варбевски – зам.-кмет на Община Тетевен, приветства майсторите и им благодари, че с труда си пазят за поколенията духа на малките населени места и българщината, като извеждат на нови хоризонти ръчната изработка. На откриването присъства и Мария Стойчева – Председател на Общински съвет Тетевен.

В съботния ден събитието събра над 30 занаятчии, които представиха местни традиционни занаяти и съвременни техники за ръчна изработка на изделия от кожа, ковано желязо, дърворезба, везба, художествено плетиво, декоративни украси, декупаж, накити от естествени материали, художествена обработка на камък, изработване на местни носии, дървени съдове и предмети за бита. За работата на всеки един занаятчия гостите можеха да научат от ученици от СУ „Георги Бенковски“ и НПГГСД „Сава Младенов“.

Множество жители и гости на Тетевен имаха възможност да наблюдават на живо демонстрации на местни занаяти от Тетевен, Варна, Троян, Габрово, Етрополе и Плевен, както и да си закупят изделия ръчна изработка от организираншия базар.

Координатор на Европейските дни на художествените занаяти за България е РСО "Централна Стара планина”.

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.