Европейски дни на художествените занаяти 2019 - къде, кога, какво

znaciШест града от РСО „Централна Стара планина“ се включват тази година в инициативата Европейски дни на художествените занаяти (ЕДХЗ), която ще се проведе от 1 до 10 април под мотото „Местни занаяти“.

На 1 април в Антоново от 10.00 до 17.00 часа ще бъдат организирани демонстрации на дърворезба, предене, плетене и пресукване на прежда. Особено любопитна е планираната изложба „Произведено с двете ми ръце“, в която експонатите ще са дарени от представители на местната общност, които лично са ги измайсторили. Мястото на провеждане на събитието е Туристически информационен център, денят – понеделник.

Ако в Антоново се откриват ЕДХЗ, то Дряново избира да закрие тазгодишното издание. На 10 април на територията на пешеходната зона в града ще бъдат разположени отделни работилници, в които може да научите повече за женските занаяти везбарство и художествено плетиво от 11.00 до 16.00 часа.
Град Елена подготвя изключително интересна програма за Дните с безплатни работилници по грънчарство, иконопис, пирография и арт керамика с еленски майстори занаятчии и седянка на живо – демонстрация на позабравени занаяти от НЧ „Съгласие – 2014“, с. Блъсковци. Гостите от Работилница „Седянка“ – Велико Търново ще се представят с калоферска дантела, плетене на царевична шума, копаничарство, изработка на кукли, плъсти, фриволите, плетиво. Всичко това ще се случи на 6 април, от 10.00 до 18.00 часа на площад „Христо Ботев“. В 12.00 часа в туристическия информационен център ще бъде открита изложба керамика на местните художници Ирина Пожарицкая и Валентин Димитров. 
В ЕМО „Етър“ на 4 и 5 април от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 април ви очакват безплатни тематични беседи за занаяти, в които се използват съоръжения задвижвани с вода, като дървостругарство, мелничарство, тепавичарство, гайтанджийство. На място в музея ще бъдат прожектирани и филми за занаяти в риск – хлопкарство и мутафчийство.

Нов участник в ЕДХЗ е Интерактивен музей на индустрията в Габрово. На 7 април от 10.00 до 12.00 часа в двора на музея ще бъде организирана работилница по бродерия и керамика. Входът е свободен.

МАИР „Боженци” по традиция ще приюти Европейските дни в изложбената зала на Старото школо. Тази година на 6 април от 10.00 до 17.00 и на 7 април от 10.00 до 15.00 часа за посетителите на Боженци са организирани ателиета по калиграфия, мозайки и сграфито керамика.

Община Габрово оценява като полезни дните на художествените занаяти и се включва в инициативата в качеството си на Творчески град на ЮНЕСКО. На 5 и 6 април площад „Възраждане“ ще оживее с организиран базар и демонстрации на бродерия, керамика, декупаж, плетива и техники за рисуване и боядисване на яйца. В часовете от 10.00 до 18.00 може да посетите всички участници в базара, които специално за ЕДХЗ са подготвили различни занимания, обучения, демонстрации и изненади.

РИМ Габрово и Социално предприятие ”МАЙСТОРИЛНИЦА” залагат на традиционни домашни занаяти, с които ще ви запознаят на 5 април, от 10.00 до 17.00 часа пред Дечковата къща.

На 5 април Община Севлиево организира Ден на отворените врати в Архитектурно-възрожденски комплекс „Дандолови къщи“. От 10.30 до 12.00 часа там ще може да разгледате изложбата „Красивите престилки на нашите баби“, да се научите да плетете на една или на пет куки или да преживеете с децата от ДГ „Щастливо детство“ тъкането на вертикален стан.

Ден по-късно, на 6 април, от 10.30 до 16.30 часа на площад „Сава Младенов“ в Тетевен жителите и гости на града ще имат възможност да видят изработка на изделия от кожа, ковано желязо, дърворезба, везба, художествено плетиво, декоративни украси, декупаж, накити от естествени, материали, художествена обработка на камък, изработване на местни носии, дървени съдове и предмети за бита.

Станете и Вие част от инициативата, чиято основна цел е подкрепа на местните занаяти, като посетите поне част от събитията в периода от 1 до 10 април 2019 година.

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.