Стари занаятчийски умения и традиции оживяха в Тетевен по време на ЕДХЗ 2018

IMG 3509 CopyНа 31 март Тетевен активно се включи в инициативата Европейски дни на художествените занаяти. Тя се провежда за четвърта година в България с партньорството на РСО "Централна Стара планина" и участието на общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието премина под мотото „Да оставим наследство за бъдещето“, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и традиции на младото поколение.

В Тетевен мероприятието бе открито от кмета на града д-р Мадлена Бояджиева, която подчерта, че усилията през тази година са не само по посока на популяризиране на разнообразието от занаяти и възможностите за тяхната съвременна интерпретация, което гарантира тяхното съхраняване и предаване на следващите поколения, но също и по посока на развитие и утвърждаване на креативния туризъм като водещ в региона.

През целия ден изделията на местни майстори-занаятчии бяха изложени на пл. „Сава Младенов“. На щандовете можеха да се видят уникално изработени украшения, сувенири и предмети, които събудиха интереса на присъстващите, а местният занаятчия Райко Райков демонстрираше на живо технологията на дърворезбоването, включваща художествена обработка на дървесината чрез изрязване (резбоване) на различни декоративни мотиви и изображения.

Тази година Европейските дни на художествените занаяти се отбелязват в дните на едни от най-почитаните у нас празници - Лазаровден и Цветница. По този повод бе подготвена специална програма, в която бе представен обичая Лазаруване, бяха изпълнени много песни и танци. Участваха група „Звънче“ при НУ „Хаджи Генчо“, деца от Градежница и Глогово, танцови състави от с. Рибарица - "Царичина" и "Рибарски бисери". Допълнително пролетно настроение се създаде от изложбата на пана „Пролетни празници“, която бе подредена около сцената.

Снимка: Община Тетевен

31.03.2018

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.