Мариела Петрова от РСО „Централна Стара планина“: Деветото издание на Европейските дни на художествените занаяти бе изключително успешно

БТА, Радослав Първанов, 12.04.2024 г.

SCAN0321 1 Изпълнителният директор на Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“ (РСО) посочи в интервю за БТА, че деветото издание на Европейските дни на художествените занаяти е било изключително успешно. Изданието по думите ѝ е минало под знака на мотото „Малки пръстчета, опитни ръце“ и ангажимента на партньорите да насърчат предаването на техники за ръчна изработка от майсторите към неопитните.

Следва и пълният текст на интервюто:

Приключи 9-ото издание на Европейските дни на художествените занаяти. От гледната точка на координатор за България, беше ли то успешно?

- Категоричният отговор е: да, изключително успешно.

РСО „Централна Стара планина” е координатор за България на Европейските дни на художествените занаяти от 2015 г. През 2024 г. пролетното събитие се разгърна на територията на осем общини от сдружението, реализира се с подкрепата на 15 местни партньори, повече от 60 занаятчии се включиха в 40 събития в Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна, а техните умения достигнаха до 2500 преки участници в организираните работилници, демонстрации, обучения, ателиета, тематични изложби и базари. Това е най-мащабното издание до сега на инициативата за представяне на художествените занаяти пред широката общественост – от тези, свързани с миналото на българското село, до най-новите. Дните от 2 до 7 април се превърнаха в истински празник за сетивата и засилиха усещането за общност у хората в старопланинските общини и туристите, търсещи творческо преживяване.

Кое е по-различното от предходните издания?

- Съдържанието на всяко издание на Европейските дни на художествените занаяти се задава от неговото мото, което всяка година е различно. През годините сме отправяли поглед към традиционните местни занаяти; към яркото присъствие на занаятчийските изделия в интериора на дома и градския пейзаж; към материалите като ресурс и обект за въздействие в занаятчийските ателиета; към самообновяването на занаятите и връзката на традиционните умения с новите технологии; към сътрудничеството на занаятчийския сектор с партньори от различни културни, социални и икономически сфери.

Европейски дни на художествените занаяти 2024 (ЕДХЗ 2024) преминаха под мотото „Малки пръстчета, опитни ръце”, а партньорите на РСО „Централна Стара планина” изпълниха ангажимента си през настоящата година да насърчат предаването на техники за ръчна изработка от сръчните ръце на майсторите към неопитните, но търсещи пръсти на деца и възрастни. Разгледайте внимателно снимките и видеоматериалите от събитието, в тях са запечатани множество доказателства за това и ценни моменти на споделено знание.

Как протичат Европейските дни на художествените занаяти в другите страни? Има ли практика, която бихте желали да приложите в България?

- Всяка година Националният институт на Франция, по чиято инициатива се провеждат Европейските дни на художествените занаяти, разпространява доклад с обобщена информация за поредното издание на събитието в срок от 4-5 месеца след неговото приключване. Веднага след като получим доклада за 2024 година, ще го публикуваме на уеб сайта на РСО „Централна Стара планина” www.rso-csp.org и ще го разпространим чрез информационните канали на сдружението. Към този момент се знае, че в ЕДХЗ 2024 са се включили не само европейски държави, но и Украйна, Хърватия, Босна и Херцеговина. Дейностите варират от семейни работилници и демонстрации на живо, до изложби. Работилниците са изключително разнообразни – по грънчарство, издухване на стъкло, часовникарство, мелничарство и дори за изработване на метли.

Силно съм заинтригувана от добра практика, наречена Exeptional Randez-vous. При тази специална среща неголеми групи от хора посещават места, които обикновено не са или много рядко са отворени за посетители - малки работилници, разположени в театър, хотел, частна луксозна къща или обект на културното наследство. Мотивирана съм през следващата година да приложим този модел на територията на РСО „Централна Стара планина”.

Да очакваме ли международно участие в следващото издание?

- Европейските дни на художествените занаяти се провеждат паралелно по едно и също време във всички участващи държави. Чрез включване в инициативата РСО „Централна Стара планина” подпомага сектора на занаятите в България, оказва съдействие за съхраняване и развитие на българските занаяти и популяризира уменията на българските пазители на традиционните занаяти сред широки кръгове от обществото.

Предвиждате ли РСО „Централна Стара планина” да участва в ЕДХЗ 2025?

- РСО „Централна Стара планина” ще продължи да изпълнява ангажимента си към Европейските дни на художествените занаяти и през 2025 година планира да координира 10-ото издание в България, което ще се проведе в периода 31 март – 6 април. Датите бяха обявени от Националния институт за занаяти на Франция през м. май 2023 г.

БТА припомня, че споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Регионално сдружение на общини "Централна Стара планина" – Габрово (РСО "Централна Стара планина") подписаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и председателят на Управителния съвет на сдружението Таня Христова. Споразумението бе подписано в Националния пресклуб на БТА в Габрово.

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.