ТАНЯ ХРИСТОВА ОТПРАВИ ПОСЛАНИЕ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2024

Tanya HristovaОт 2 до 7 април 2024 г. сръчни майсторски ръце ще водят неопитните пръсти на деца и възрастни, боравейки с различни материали в музеи, читалища, ателиета, социални центрове и площади на общини от РСО „Централна Стара планина”. Събитията са част от Европейските дни на художествените занаяти, които се провеждат едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, а в нашата страна координатор от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина”. По този повод Таня Христова - председател на сдружението и кмет на Община Габрово, отправи своето послание към организатори, участници и публика:

Европейските дни на художествените занаяти (ЕДХЗ) се провеждат в България за девета поредна година. Време, което е преминало периода на проба, разгръщане, утвърждаване. За събитието вече говорим като успешно и очаквано, което включва в себе си култура, традиции, образование. В контекста на продължаващата Европейската година на уменията мотото на ЕДХЗ през тази година „Малки пръстчета, опитни ръце“ носи особено силно послание. Живеем в ера на бързи технологични трансформации и промени в икономическата система, като насърчаването на ученето през целия живот и изграждането на умения са изключително важни. Имено в това време, когато дигиталното завладява все повече от най-ранна детска възраст, сътвореното със собствени ръце мога да нарека истинска ценност. Едно очарование на старите техники и методи за творене, което ни омагьосва и ни прави съпричастни към опазване живи нашите традиции.

Тазгодишното издание на инициативата предлага интересна програма в осемте общини от РСО „Централна Стара планина”, където се провеждат Европейските дни на художествените занаяти. Богатата палитра от участници и възможности за включване в дейностите привлича интереса на широка публика, показва големия потенциал на нашата култура, обединява различни общности и прави региона по-привлекателен.

РСО „Централна Стара планина създава възможност  публиката в нашите градове не само да наблюдава, но и да се докосне до изяществото на занаятите, да обогати сетивата си, да придобие приложни знания и най-важното - да прояви интерес към занаятчийството като професия. Това е шанс за изява на младите занаятчии в нашите градове. Занаятите са дълбоко втъкани в „ДНК-то“ на региона, затова нека ги пазим и предаваме.

Източник: РСО „Централна Стара планина”

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.