ЕДХЗ 2023 СЕ ПРОВЕДОХА В 7 ОБЩИНИ НА РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА”

339689683 607754381250518 2929291675280631120 nОт 31 март до 9 април в България се проведоха ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2023 (ЕДХЗ 2023). За осми път координатор на голямото пролетно събитие беше РСО „Централна Стара планина”, а мотото „Огледай се – занаятите са навсякъде!” обедини местни власти, музеи, библиотеки, училища и университети, центрове за социални услуги и обучение, майстори, артисти и предприемачи в сферата на творческите индустрии от 7 старопланински общини: Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Троян, Тетевен  и Трявна.

В Община Габрово присъствието на занаятите в заобикалящата ни действителност стана видимо чрез организирания творчески базар в квартал Шести участък, в който свои изделия представиха пет млади габровски занаятчийки. Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” организираха работилница за месене на ръчен ежедневен хляб с дегустация за потребителите на социалната услуга и техните семейства. МАИР Боженци и факултетът по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ предложиха на гостите на резервата да се включат в ателиета за класическа мозайка и калиграфия. РЕМО Етър прикани своите посетители към работилница, в която да се научат да правят занаятчийски сапун. Творческите занимания в Габрово бяха съпътствани от изпълненията на оркестър „Габрово“ и детски фолклорен ансамбъл „Габровче”.

Община Дряново и местният исторически музей се включиха в ЕДХЗ 2023 с представяне на фотографски серии на едни от най-редките занаяти в България: суха каменна зидария, изработване на лули, медникарство, лютиерство, мутафчийство и книговезане.

Община Елена потопи възрожденския град в света на традицията и модерността чрез арт работилници и демонстрации на пирография, грънчарство, бисеропластика, българска бродерия, плетене на една кука, плъстене на вълна, фриволите и др. Пъстра фолклорна програма, възстановка на селска седянка и на обредния обичай „Лазаруване“допълваха доброто настроение на еленчани и гости.

За поредна година в инициативата участва Община Севлиево. Съвместно с Исторически музей Севлиево бяха подредени изложбите „Традиционни престилки от музейния фонд“ и „Деца рисуват икони“, имаше работилница по тъкане, демонстрации по предене на вълна, бродиране на гергеф, плетене, българска бродерия и ръчно изработване на глинени съдове. Музикална програма и ден на отворените врати в Хаджистояновото училище за неговата експозиция „Възраждане“ оживиха празника на занаятите и добавиха нови знания за посетителите на събитието.

Музеят на занаятите в Троян остави три дни вратите си широко отворени за ЕДХЗ 2023. През първия ден дейността на музейните специалисти беше насочена към децата и традиционната местна керамика, вторият ден беше посветен на възрастните и историята на металообработващите занаяти в Троянския край, а през третия посетители от всички възрасти можеха да се разходят из залите на музея в компанията на екскурзовод и беседа.

Тазгодишното издание на Европейските дни на художествените занаяти беше използвано от Община Тетевен за популяризиране на старите занаяти. Почти 30 майстори изложиха на пл. „Сава Младенов“ своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири и бижута, декоративни украси, костюми и декупаж, изделия от естествена кожа, художествена керамика, плетива и др. Учениците от националната гимназия по дървообработване демонстрираха приложението на съвременните дигитални технологии в традиционните художествени занаяти.

Трявна се включи в ЕДХЗ 2023 с демонстрация на иконопис в Музея на иконата. Събитието беше организирано от Община Трявна съвместно със Специализиран музей - Трявна, Неделното училище към Тревненската духовна околия и СУ "Петко Рачев Славейков". Демонстрацията беше наблюдавана от деца и възпитаници на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. 

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ всяка пролет се провеждат едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. От 2015 година до днес доверен партньор на френския институт в България е РСО „Централна Стара планина”.

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.