ЗАВЪРШИХА ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ 2022

20220401 142430За поредна година България бе част от инициативата Европейски дни на художествените занаяти. Голямото пролетно събитие започна на 29 март и продължи до 3 април. Програмата бе наситена с предложения за виртуални преживявания в работните дни и с разнообразни инициативи на открито в дните от петък до неделя. Пъстрата палитра от събития изпълни със съдържание мотото „Ръцете ни в синхрон” и остави ярка следа в съзнанието на публиката.

Поредното издание на дните откри Таня Христова - председател на УС на РСО „Централна Стара планина” и кмет на Община Габрово. В своя видео поздрав (https://youtu.be/Dh2Wp2hdwHw) тя се обърна към участниците и приятелите на събитието с думите:

„За седми път тази година България става част от най-мащабното европейско събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство. И за седми път Националният институт за занаяти на Франция поверява на РСО „Централна Стара планина” координацията на всички инициативи, които му посвещават нашите партньори по места – местни власти, музеи, училища и читалища. Приемам мотото на тазгодишното издание „Ръцете ни в синхрон” като символ на надеждата. Щом ръцете ни в синхрон могат да ваят красота и изящество, умовете и сърцата ни в синхрон трябва да могат да запазят мира, спокойствието и добруването на хората в Европа и на техните приятели в останалия свят.”

Събития от ЕДХЗ бяха организирани в седем общини на РСО „Централна Стара планина” - Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна.

Община Трявна се включи в Европейските дни на художествените занаяти с видеоматериали за специалностите „Дърворезба”, „Иконопис” и „Интериорен дизайн”, заснети съвместно с НГПИ "Тревненска школа”.

„От ръцете на учителя“ - специалност „Дърворезба”
https://www.youtube.com/watch?v=gCbwVLD8i-A
Видео разказ с участието на преподавателя Кристиян Димитров за топлината, която носи дървото, характера на дървесината, борбата с материала, симбиозата между традицията и иновацията, творческото мислене в дигитална среда и първите стъпки на младите творци. И за това, че най-важна е любовта - да обичаш това, което правиш.

„От ръцете на учителя“ - специалност „Иконопис”
https://www.youtube.com/watch?v=a11r67Ca75w
Преподавателят Десислава Гетова разказва за най-старата иконописна школа в България – Тревненската, за Музея на иконата и проектите за храмово пространство, в които са участвали ученици от НГПИ "Тревненска школа”.

„От ръцете на учителя“ - специалност „Интериорен дизайн”
https://www.youtube.com/watch?v=2EZmPihVYJ4
Галина Динева – преподавател по тази специалност от 6 години, насочва зрителите към ценностите, които училището пази, използваните нови дигитални инструменти, визуалната култура на младите хора и към това, че въображението се изгражда чрез практикуване.

От Троян пристигна импресията "Ръцете не можат ми взе", създадена от Музея на занаятите. В нея архивни снимки и видеоматериали, фокусирани основно върху ръцете на занаятчиите, чудесно се допълват с есето на Ганко Цанов, предоставило името си на самата импресия. „Прехвърлил съм доста снимки на майстори, но не съм срещал нито една, в която ръцете им да са сложени на кръста или скрити някъде... Ръцете не се крият никога!”
https://www.youtube.com/watch?v=UKTG9b9TKj8

С интересни събития в реална среда - първите от подобен мащаб в културните календари на общините Севлиево и Дряново, беше белязан 1 април.

Община Севлиево и Исторически музей Севлиево организираха за жителите и гостите на града изложба „Красотата на традиционната носия от Севлиевско през погледа на художника“, работилници и демонстрации по тъкане на вертикален стан, бродиране на гергеф, плетене на една, две и пет куки. Богата музикална програма допълни създалата се празнична атмосфера.

По покана на Община Дряново в града на Колю Фичето гостува майстор Миглена Чаталова, за която „тъкането е мистика, магия, вълшебство и за мен начин на живот.” В следобедните часове на петъчния ден тя разказа на публиката за тънкостите на тъкачеството и даде възможност на всички желаещи да поработят със стан. Партньори на Община Дряново бяха Исторически музей – Дряново, СУ „Максим Райкович” и ПГИ „Рачо Стоянов”.

Общините Елена, Тетевен и Габрово предложиха пъстра палитра от събития на 2 и 3 април.

Стари занаяти оживяха в двора на АИК „Даскалоливница“ в Елена в съботния ден. Кметът на Общината - инж. Делян Млъзев, отправи поздрав към всички, изтъквайки колко ценни са съхранените занаяти на майсторите, защото всяко едно произведение носи частица от душата на този, който го е изработил. В двора на музейния комплекс можеха да се видят образци на керамиката, дърворезбата, пирографията, тъкачеството, бродерията, плетенето на една кука, калоферската дантела, фриволитето, бисеропластиката, арт керамиката. Интерес предизвика и изложбата базар „От сръчните ръце на еленчанката“. Въстановка на седянка направиха прекрасните дами от НЧ „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци и неуморно показваха как се преде, плете, шие, а млади журналисти от местното читалище в град Елена успяха да открият много интересни събеседници за своето предаване „Пресечна точка”.

Над 20 занаятчии от община Тетевен, Троян и Варна изложиха на централния площад в Тетевен своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири, икони, декоративни украси и костюми, плетива, художествена керамика, хляб. Гостите на събитието, сред които беше и кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, можеха да разгледат и експозицията на автентични народни носии от населените места в общината.

В ЕДХЗ 2022 участваха и две емблематични за Габрово институции: Музей на архитектурно-исторически резерват "Боженци" и Регионален етнографски музей на открито "Етър". Музей „Етър” предложи безплатно обучение в плетене с мъниста с майстор Таня Иванова, а музей „Боженци” организира ателие за изработване на сувенири от каменна мозайка.

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. Започнала като местно събитие през 2002 г., десет години по-късно тя се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво. Всяка година се очаква с нетърпение от сектора, широката общественост, медиите и местните власти. Координатор на инициативата за България е РСО „Централна Стара планина”.

 

 

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.