НА 1 АПРИЛ СЪБИТИЯТА НА ОТКРИТО В СЕВЛИЕВО И ДРЯНОВО СА ПОСВЕТЕНИ НА ЕДХЗ 2022

poster with all logosС две интересни събития, които ще се проведат на 1 април, Севлиево и Дряново се присъединяват към Европейски дни на художествените занаяти 2022.

В 10.30 часа Община Севлиево и Исторически музей Севлиево канят жителите и гостите на града на откриване на изложбата „Красотата на традиционната носия от Севлиевско през погледа на художника”. В пространството пред Хаджистояновото училище ще бъде организирана работилничка по тъкане на вертикален стан и демонстрации на: бродиране на гергеф, плетена на една и две куки, плетене на традиционен чорап на пет куки, традиционна дърворезба, ръчно изработване на глинени съдове.

В демонстрациите ще участват читалищата в селата Хирево и Богатово, художниците Рени Ковачева и Васко Василев, общински и музейни служители. Събитието ще се проведе от 10.30 до 13.00 часа. В 12 часа с музикална програма ще се включат деца от Детския комплекс с ръководител Пламен Пенчев. През целия ден със свободен вход ще бъде Хаджистояновото училище и експозицията  "Възраждане", а за посетителите има подготвена изненада - гостуваща изложба на Антропологическия институт при БАН!

В Дряново ще гостува майстор Миглена Чаталова, която е наследила и развива занаята тъкачество от своите майка и баба. Ако ви е интересно да чуете интересни истории за този стар занаят, да се запознаете с устройството на стана и що е то совалка, бърдо, кросно и пр., а накрая и да седнете да потъчете със собствените си ръце и крака – заповядайте пред музей „Колю Фичето“ в 14:00 часа!

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.