В ЛОВЕЧ ОТБЕЛЯЗВАТ ТЪРЖЕСТВЕНО 45 ГОДИНИ ОТ ПОЛЕТА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ

220324 izlozhba kosmonavtЧестванията по повод 45-тата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов започнаха на 22 март, когато пред сградата на Община Ловеч беше разположена изложбата на Регионален исторически музей – Ловеч „Полетът на първия българин в Космоса“. Тя проследява историята на космонавтиката от 1957 г., като акцентът е поставен върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до самата подготовка, извършения полет на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула. Добавена е информация, отнасяща се до полета на бригаден генерал Александър Александров, изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, участието на българските учени и български изобретения в множество международни програми.

Тържествената церемония за годишнината ще се проведе на 10 април. Ще участват представителна част от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Предвижда се и демонстрация (въздушен поздрав) със самолети на Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“. Същия ден на площад „Екзарх Йосиф I“ ще се състои церемонията по посрещането на Георги Иванов, ще бъде открита фотоизложба и изложба на ракетомодели. След това ще бъдат наградени победителите в обявения от Община Ловеч конкурс за есе „Към звездите“, а в кино Космос ще има прожекция на филма „Георги Иванов - моят път към звездите“.

В Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ по-рано през деня ще бъде открита мобилна изложба за Държавната самолетна фабрика в Ловеч за ловешките летци, българската авиация и личности с принос за създаване на фабриката. На 8 април библиотеката ще представи собствена библиографска справка за самолетната фабрика, а на 9 април - презентация за ученици за историята на самолетостроенето в България, ловешкия принос в космонавтиката и приноса на българската наука към изследването на Космоса в 21 век.

Георги Иванов излетя в орбита на 10 април 1979 г. На борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ той бе с руския космонавт Николай Руковишников. По план корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея. Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.

По информация от Община Ловеч

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.