МОТОТО „МАЛКИ ПРЪСТЧЕТА, ОПИТНИ РЪЦЕ” ОБЕДИНЯВА ПАРТНЬОРИТЕ НА РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА” В ЕДХЗ 2024

poster EACD RSOДеветото издание на ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ ще премине под мотото „Малки пръстчета, опитни ръце”.

Голямото пролетно събитие, посветено на занаятите, ще се проведе от 2 до 7 април 2024 г. (от вторник до неделя) на територията на общините членове на РСО „Централна Стара планина” Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна.

На 2, 3, 4 и 5 април НЧ "Христо Ботев - 1921" и Община Антоново ще вдъхнат живот на занаяти, свързани с миналото на българското село: предене и плъстене на вълна, тъкане на стан, бродиране, плетене на една кука, замесване на хляб, приготвяне на кисело мляко и масло.

Община Габрово предлага различни творчески активности в периода 5 - 7 април. Ако имате желание, но не сте достатъчно сръчни, ще може да се зарадвате с нещо красиво от базара на творческите занаяти, в който ще се включат няколко местни млади занаятчии. Ще може да си купите ръчно изработени предмети - цветя, бижута, свещи, декорации, диадеми, чаши, текстилни изделия и много други. Очаквайте и демонстрация на направа на карамелизирани ябълки.

В Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово ще бъде организирана пекарна за обредни хлябове. Събитието ще протече в присъствието на семейства, родители и близки на потребителите. Екипът на центъра ще бъде подкрепен от представители на Регионална библиотека „Априлов Палаузов” – Габрово.

През 2024 г. Музеят на архитектурно-историческия резерват „Боженци” се включва в Европейските дни на художествените занаяти с две ателиета: за изработване на бижута от филц и за изработване на бижута от мъниста и естествени камъни. Те ще вървят паралелно на 6 и 7 април в изложбената зала на Старото школо.

Детският център на Музей „Етър” кани малките посетители да се включат в работилницата „Първи стъпки в грънчарския занаят” на 5 април. Участието в работилницата е безплатно, но се заплаща вход за музея.

На 6 април в Икономовата къща в Дряново местни занаятчии ще демонстрират своите умения пред жители и гости на града. Творците Гергана Симеонова, Живко Петров и Стефка Георгиева ще въведат присъстващите в тънкостите на иконописта, дърворезбата и плетенето на една кука. Историята на Икономовата къща - дело на майстор Колю Фичето и недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде представена чрез презентация, а най-доброто от 10 години Световен конкурс за детска рисунка "Малък зограф" - с изложба. Организатори на събитията са Община Дряново и Исторически музей – Дряново.

Община Елена предлага творчески занимания за деца по керамика, дърворезба, грънчарство и бисеропластика. Занаятчийските работилници на 4 април ще се водят от майсторите Мирослав Лазаров, Валентин Димитров и Александра Гедзь. За желаещи да се включат ученици от селата Майско, Константин и Беброво ще бъде осигурен транспорт.

Исторически музей Севлиево и Община Севлиево ще върнат на 5 април спомена от едно отдавна отминало време. Пищимали от музейния фонд ще изпъстрят пространството пред Хаджистояновото училище, работилници, демонстрации на различни художествени занаяти и музикална програма с участието на група „Детска планета” при ДГ „Пролет”, читалище „Светлина” – с. Хирево и читалище “Отец Паисий- 1922“ от с. Богатово ще очакват жителите и гостите на града. От 10.00 до 13.00 часа музейната експозицията „Възраждане“ ще бъде с вход свободен.

Тази година Община Тетевен ще организира на изцяло обновения централен площад на Тетевен демонстрации, базар на изделия от местните майстори занаятчии и тематична изложба „Занаятите на Алтън Тетевен”. Поканата към ценителите на ръчния труд е за 6 април, събота.

На 3 април в 10.30 и в 14.00 часа Музеят на занаятите в Троян ще проведе работилница по плетачество. Лектор и обучител ще бъде Величка Стоянова. Участниците ще имат възможност да се запознаят с историята на плетачеството, да научат различни техники и да си изработят плетиво под ръководството на майстора. Заниманията са подходящи за възрастни и деца над 10 години. Участието в събитието е с предварителна заявка на телефон 0878 668 789 и на имейли: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Заявки ще се приемат до запълване капацитета на залата.

Община Трявна ще организира ателиета за рисуване върху бръшлян за деца от детски градини в Трявна и Плачковци на 3 и 4 април. Традицията е запазена от времето на старите майстори зографи, които изписвали бръшляновия лист и го закичвали в косите на съпругите си, за да по-красиви от габровките. На 5 април децата от SOS Детско селище ще изработват и декорират ръчна хартия с Росица Скендерова.

Пълната програмата със събитията по общини може да видите тук: https://rso-csp.org/index.php/news/2218-edhz-2.html.

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. Започва като местно събитие през 2002 г., а десет години по-късно се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво. Благодарение на РСО „Централна Стара планина” тя стига до нашата страна през 2015 г., когато Сдружението приема да координира дейностите в България –ангажимент, който се изпълнява до днес.

Източник: РСО „Централна Стара планина”

 

 

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.