РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА” И ЕВРОПА ДИРЕКТНО ГАБРОВО: ПАРТНЬОРСТВО ЗА УКРЕПВАНЕ НА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ И ХОРАТА

20230510 113611Партньорството между РСО „Централна Стара планина” и информационен център ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата датира от 2008 г. и носи добавена стойност на репутацията на двете организации. Общите усилия за укрепване на връзката между европейските институции с хората, живеещи в старопланинските общини, вече са подкрепени с повече от 70 съвместни събития.

През 2023 г. местните власти и младите хора посрещнаха с най-голям интерес кулинарното състезание в Тетевен, празника на занаятите в с. Орешак (Община Троян) и деня на здравословното хранене и спорта в Габрово.  

Кулинарното състезание „КУХНЯТА НА ЕВРОПА“ беше посветено на 9 май - Ден на Европа. В инициативата се включиха отбори от НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, СУ "Георги Бенковски" - гр. Тетевен, ОУ „Васил Левски“ - с. Голям извор, ОУ „Васил Априлов“ – с. Градежница. Всеки отбор представи своите ястия и отбеляза за коя част на Европа са характерни, как са приготвени и какви съставки са използвани. В рамките на проявата бе представена кулинарна изложба, бяха изработена апликация с подправки, проведоха се и няколко тематични игри - Европейски кулинарни региони, Подправките в европейската кухня, Дегустация със завързани очи и др. Всички участници получиха предметни награди, а всяко училище - и грамота за участие.

На 7 юни 2023 г. в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак се проведе празник под надслов „Традициите срещат бъдещето“. Повече от 120 ученици от 5 училища на Община Троян почерпиха от опита на старите майстори, запознаха се с техниката на изработване на грънчарски изделия, опиха се да създадат свои произведения на грънчарското колело, рисуваха върху стъкло, резбоваха върху дърво и пирографираха. Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ представи възможностите си за създаване на млади майстори в областта на керамиката.

Целта на събитието беше привличане на младите хора към каузата за запазване и развитие на традиционните занаяти като част от българското и европейско културно наследство, запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори.

В Деня на здравословното хранене и спорта участваха 160 ученици от 16 училища от четирите общини на област Габрово. Това беше тринадесето издание на инициативата, която насърчава здравословния начин на живот сред подрастващите.

На 8 ноември Спортна зала “Орловец“ в Габрово беше изпълнена от възгласите на участниците, които се състезаваха в спортните игри, а техните съотборници упорито работеха върху решаването на нелеките задачи, включени в образователните игри. Те трябваше да се потрудят доста, за да могат да създадат здравословен обяд за дете на 11-12 г. от представените им продукти. Участниците трябваше да решат колко от тези продукти влизат в тяхната порция и колко калории има в тях. След времето, когато състезателите трябваше да бъдат съобразителни, да умеят добре да пресмятат, дойде време и на последната игра, където децата развихриха своята фантазия и създадоха пано „Плодородна есен”, в което представиха плодородието и красотата на есента.

През 2024 г. РСО „Централна Стара планина” ще бъде съорганизатор на инициативи от Годишния план за комуникация на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово, с които се отбелязва Деня на Европа, популяризират се европейските ценности, подобрява се информираността на гражданите за институциите на ЕС, насърчава се гласуването на европейските избори, представят се възможностите за публично-частно партньорство при производството и съвместното използване на възобновяема енергия, повишават се знанията за здравословното хранене и се поощрява активния начин на живот.

Допълнителна информация за датите и местата на тяхното провеждане ще бъде разпространена чрез информационните канали на РСО „Централна Стара планина” и ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.

Източник: РСО „Централна Стара планина”

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.