РСО „ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА” ПОДГОТВЯ ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ

IMG 2726ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ (ЕДХЗ) е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция. Започва като местно събитие през 2002 г., а десет години по-късно се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво.

Благодарение на РСО „Централна Стара планина” инициативата стига до нашата страна през 2015 г., когато сдружението на старопланинските общини приема ангажимента като координатор за България. Поетият ангажимент се изпълнява до днес, а европейските дни всяка година се очакват с нетърпение от сектора, местните власти, широката общественост и медиите.

Успехът на всяко издание на ЕДХЗ в България е предопределен от доверието, изградено през годините между РСО „Централна Стара планина” и партньорите по места: местни власти, музеи, библиотеки, училища и университети, центрове за социални услуги и обучение, майстори занаятчии и предприемачи в сферата на творческите индустрии. Всяка пролет жителите и стотиците гости на старопланинските общини преоткриват великолепието на занаятите чрез организираните работилници, ателиета, демонстрации, конкурси, базари, беседи, изложби, виртуални преживявания… Тяхното съдържание се задава от мотото на инициативата, което всяка година е различно.

През 2024 г. събитията от ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ са посветени на предаването на умения от опитните пръсти на занаятчиите към неопитните, но любопитни и търсещи пръсти на деца, младежи и възрастни. Срещата на майсторите с публиката ще се състои в периода 2 – 7 април 2024 г.

Подготовката на деветото издание на ЕДХЗ в България от РСО „Централна Стара планина” и местните партньори вече е в ход.

Източник: РСО „Централна Стара планина”

 

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.