ОТКРИХА ДНИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБАТА В ТРЯВНА

20230505 095338За поредна година възрожденска Трявна е домакин на Дни на дърворезбата и на специализираните училища по изкуства в България. Събитието бе официално открито на 5 май 2023 год. от директора на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ Орфей Миндов и кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Традиционните Дни на дърворезбата в Трявна продължават до 7 май 2023 год. На площад  „Капитан дядо Никола“ жителите и гостите на града могат да се насладят на таланта и майсторлъка на младите възпитаници от четири специализирани художествени училища към Министерство на културата – домакините от НГПИ „Тревненска школа“ с демонстрации на трите художествени специалности – дърворезба, иконопис и интериорен дизайн; НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, които представят художествена тъкан; НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян с демонстрации на прочутата и изключително красива художествена керамика и каменоделие от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

На 6 май – Гергьовден,шествие на майстори дърворезбари тръгва с иконата на „Св. Георги“ от НГПИ „Тревненска школа“ за да поднесе венци в знак на преклонение и благодарност в музей „Даскалова къща“. Всяка година шествието завършва в Даскалова къща, тъй като тя е сред основните места, свързани с художествения занаят дърворезба. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, в резултат на който таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес.

На площад „Пенчо Славейков“ работят петима майстори дърворезбари. Четиримата българи и гост дърворезбаря от побратимения на Община Трявна град Бриенц, Швейцария, са част от симпозиум „Облог в Трявна“, който пресъздава някогашния такъв между стария тревненски майстор и неговия калфа. Занаятчиите работят с двуметрови дървени трупи от бук и най-добрият сред тях ще бъде награден в неделя, 7 май, по време на официалното откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ в галерия „Гъбенски“.

По информация от Община Трявна

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.