ОБЩИНА СЕВЛИЕВО АКТУАЛИЗИРА ТАКСИТЕ ЗА ВХОД В ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ

5867 5528С изменение на наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите Община Севлиево актуализира таксите за вход в историческите обекти. Промяната засяга цените на услугите, които се предлагат от Историческия музей, АВК „Дандолови къщи“, Табахана и Средновековен град „Хоталич“. С предложението се предвижда обектите да бъдат безплатни за хора с увреждания и деца до 7-годишна възраст; да се въведе семеен билет; да се актуализират услугите за беседи, да има различни цени за различните потребители, което би довело до по-голяма посещаемост на тези исторически обекти.

Промяната се налага, тъй като цените не са били осъвременявани от въвеждането им през 2014 г., а тези за музейните обекти в града дори от по-рано. Минималната работна заплата през 2014 г. е била 340 лв., в момента е 780 лв., увеличена е издръжката на обекта, индексът на инфлацията, определен от НСИ е променен.

Билетът за вход в Историческия музей, АВК „Дандолови къщи“ и Табаханата става 2 лв. за учащи и пенсионери, 4 лв. за работещи, а семейният - 8 лв. Цената за ползване на музейно пространство и интериор за празненство, фирмено или друго събитие за 1 час в обектите става 50 лв., фотосесия в музейното пространство ще бъде 20 лв., а екскурзоводната беседа - 10 лв. за един обект и 30 лв. - комбинираната. За средновековния град „Хоталич“ входът става 2 лв. за учащи, 3 лв.- за пенсионери и 6 лв. за работещи. Семейният билет ще е 10 лв.

Таксата за екскурзоводната беседа на български език става 20 лв., а на чужд - 30 лв. Променят се и цените на атракциите - за ползване на средновековно облекло от възрастни ще се заплащат 10 лв. и 5 лв. за деца. Вътрешен паркинг ще може да се ползва срещу такса от 5 лв. при престой до 3 часа, а 50 лв. е таксата за един час събитие.

При определянето на цените са взети предвид броят на служителите и времето, за което се предоставя съответната услуга, положеният труд за развеждането на посетителите, отделеното време и внимание към всяко едно лице.

Изменението на Наредбата няма да е свързано с изразходването на допълнителни финансови средства от бюджета на Общината, както и с ангажиране на допълнителни човешки ресурси.

Източник: Община Севлиево

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.