КМЕТОВЕТЕ НА ЛОВЕЧ И КУМАНОВО СРЕД ВЪЗТОРЖЕНАТА ПУБЛИКА НА „СЛУЖБОГОНЦИ“ НА ФЕСТИВАЛА В МАКЕДОНИЯ

ku 2Кметовете на Ловеч и Куманово, Република Северна Македония, бяха сред възторжената публика на ловешкия театрален спектакъл „Службогонци“, който участва на фестивала  „Дни на комедията" в Национален център за култура „Трайко Прокопиев" в македонския град. Това се случи на 5 октомври 2022 г. вечерта, когато зрителите възнаградиха актьорите с продължителни ръкопляскания.

Кметът на Куманово Максим Димитриевски, заедно със съпругата си, изказаха възхищението си от актьорската игра и актуалността на комедията. По-късно кметът на Община Ловеч Корнелия  Маринова  лично поздрави състава и благодари за чудесното изпълнение, както и за топлия прием от страна на домакините. Актьорът Николай Урумов, който е и режисьор на спектакъла, сподели пред колегите си, че е работил в много градове, но за пръв път среща кмет като Маринова, който така да се грижи и да подкрепя дейността на театъра.

Кметът Корнелия Маринова пристигна в Куманово по поканата на Българския културно-информационен център в Скопие.  Преди представлението тя посети местната община и се срещна с кмета на Куманово Максим Димитриевски. Двамата  обсъдиха партньорството между общините, актуални проблеми и бъдещи планове. В разговора участва директорът на ловешкия театър Биляна Петрова и заместникът й Владимир Винев. Посочено бе, че актьорът Гьорги Трайков всъщност е от Струмица, но вече години наред играе в ловешкия театър.

Корнелия Маринова подчерта, че силно подкрепя комедийния фестивал, който работи за по-тесни връзки на културно ниво. „Ние като граждани и кметове ще пречупим в един момент онези остарели и проблемни области, които ни разделят. Да гледаме нещата, които ни събират“, каза кметът на Ловеч.

Двамата градоначалници размениха покани за взаимно гостуване по повод местни тържества. На Куманово празникът на града е на 11 ноември, а на Ловеч - на 11 май. Сътрудничеството в сферата на изкуството ще продължи, като е възможно македонски художници участват в пленер в Ловеч. Нов културен проект се замисля и между двата театъра.

В разговора бяха обсъдени проблеми на общинските бюджети, данъците и инфраструктурните проекти, както и историческото наследство на двете държави.

Източник: Община Ловеч

 

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.