ОБМЕНЪТ МЕЖДУ ЯПОНСКИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ПРОДЪЛЖАВА И ОНЛАЙН

2020 12 19 2Учениците, участвали в обмена между гимназия Сейджо в Японския град Тойоаке и габровските гимназии, се срещнаха и в онлайн среда. През уикенда българчетата направиха пред своите приятели презентация за това как празнуваме Коледа – разказаха за християнството и раждането на Исус, църквите в града ни, Бъдни вечер и постната трапеза, за Рождество, училището за коледари на Етъра, за възстановките в Боженци, за сурвакарите, кукерите и спасяването на кръста във водите на Янтра на Йордановден. В презентацията показаха още елхата на площад „Възраждане“, украсата в града, Коледното градче и концертите на открито.

Японските ученици разказаха за Коледа в Япония. Макар празникът да няма християнската символика, семействата също се събират заедно и се веселят. Те бяха подготвили снимки от украсата в Япония и споделиха, че чакат с нетърпение фойерверките в новогодишната нощ. Бяха подготвили и кратко филмче със снимки от последното гостуване на българската група в Тойоаке.

В срещата се включиха и много от членовете на семействата, участвали в обмена, дори и домашните любимци. След официалната част учениците останаха, за да си поговорят. Разказваха си за училището и университета, тъй като някои от участниците вече са студенти, за общите приятели, а япончета споделиха, че им се яде баница.

Срещата приключи с надеждата 2021 г. да бъде по-спокойна и отложеното заради Covid-19 гостуване на японските ученици да се състои.

Източник: Община Габрово

© 2020. All Rights Reserved.