ГАБРОВО Е НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ В БЪЛГАРИЯ

darik radio 1 1Габрово грабна наградите в категория „Зелен град“ и "Най-добрият град за живеене в България" за 2019 г. на слушателите и читателите на Дарик радио.

Габрово победи с два пъти повече гласове от втория град в класацията. Кметът Таня Христова получи двете отличия при гостуването си в обзорното предаване „Годината” на Дарик радио, в което бяха обявени резултатите от кампанията „Най-добрият град за живеене“.

В проучването за 2019 г. участват 27-те областни града, които се оценяват по критерии, обособени в 5 основни категории. Репортерите на Дарик радио от София и страната събират и обобщават резултатите по критериите през месеците октомври-ноември 2020. Паралелно с това проучване върви и интернет гласуване на сайта darikradio.bg. Тази година в него гласуваха 32 670 души.

Целта на инициативата е да установи качеството на живот в големите градове в страната. 

„Тези награди идват при нас в края на една трудна година, в която обаче станахме единствения град от Централна и Източна Европа с престижното отличие на ЕК  „Европейски зелен лист“, в която спечелихме финансиране за Летния театър, в която се подготвихме да продължим водоснабдяването на селата. Вярвам, че хората, дали своя глас за Габрово са оценили всичко постигнато за подобряване на околната среда, но и промяната на града в последните години. Тази награда ще ни бъде мотиватор да продължим напред. Специално благодаря на габровския бизнес, които се справя изключително добре в Ковид кризата и Габрово се радва на добри икономически показатели! Благодаря, на всички подкрепили Габрово!“, каза Таня Христова след обявяването на отличията.

В класацията на Дарик радио, „Жизнен град“ стана София, „Бизнес град“ е Бургас, „Град на знанието“ са  Варна и Пловдив, за малка община на знанието беше отличен Аврен, малък град на финансовата устойчивост е Земен, като град на пътната безопасност беше отличен Враца, а в категорията „Сигурен град“ наградата получи Смолян.

Националното проучване “Кой е най-добрият град за живеене в България” се разраства непрекъснато и се е превърнало в един сериозен показател не само за качеството на живот в българските градове, но и представлява изключителна възможност за определяне на перспективата за развитие на всеки един град, казват авторите на инициативата, която се провежда за тринадесети път.

Източник: Община Габрово

 

© 2020. All Rights Reserved.