ГАБРОВО ПРЕДСТАВИ ДОБРИ ПРАКТИКИ ПРЕД НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДА „ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕЛЕН ЛИСТ“

EGL 1Община Габрово участва в онлайн представяне на добри практики на градовете, носители на екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“.

Целта на срещата на мрежата от градове, носители на отличието, бе да обменят информация и добри практики, както и да се информират за предстоящото дългосрочно планиране на дейности в сферата.

Организатори на събитието на тема „Решения, основани на природата" бяха носителят на наградата за 2020 г. - град Корнела де Лобрегат, Испания и Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

Габрово се представи с успешната екологична инициатива, насочена към младите и срещата им, посредством преживяване, с традициите на габровското село, възрастните хора, природата, средата и ресурсите там, наречена „Приеми ме на село“.

В рамките на форума градовете от мрежата бяха поканени да станат част от „Споразумение на зелените градове“, което ще планира и постига екологични цели с хоризонт 2030 г.

Обсъдена беше подготовката на Градски зелени планове, които ще бъдат основа за одобрение на следващите градове, носители на отличията „Европейски зелен лист“ и  „Зелена столица на Европа“ .

В началото на октомври Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 г., с което стана единствения град от Централна и Източна Европа, спечелил отличието в неговата петгодишна история. Акцент в концепцията на Габрово бяха постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите. С титлата Габрово се ангажира да продължи развитието на екологичните политики и да реализира инициативи за подобряване на околната среда.

Източник: Община Габрово

 

© 2020. All Rights Reserved.