ЗАНАЯТЧИИТЕ ОТ ЕТНОГРАФСКИТЕ МУЗЕИ НА ОТКРИТО ЩЕ БЪДАТ ПОДПОМОГНАТИ ОТ ДЪРЖАВАТА

IMG 3782Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната да бъдат подпомогнати с общо 305 000 лв., разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на работна среща в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на правителството.

„Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора – те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната“, подчерта премиерът Борисов.

В четирите етнографски музеи у нас работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия.

В страната съществуващите подобни музеи са четири: Регионален етнографски музей на открито „Етър” в Габрово; архитектурно – етнографския комплекс „Самoводската чаршия“ във Велико Търново; Архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в Добрич и етнографски ареален комплекс в Златоград.

 Източник: Община Габрово

© 2020. All Rights Reserved.