ОБЩИНА ТРОЯН ОСИГУРЯВА И БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

oranjeriaСамо преди дни Община Троян се сдоби с оранжерии за отглеждане на екологично чисти зеленчуци, които ще се ползват за приготвяне на храна за детските заведения в общината.

Оранжериите са изградени в кв. Кнежки лъг на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проект за здравословно хранене на децата на община Троян, разработен и финансиран от Община Троян. Преди две години беше засадена овощна градина в района на Троянско поле с биологични овощни насаждения. Тази година градината даде и първите си плодове. През 2022 г. се очаква да даде и първата си нормална реколта.

В оранжериите ще бъдат засадени био зеленчуци. През 2019 г. инвеститор в Троян с немски произход – г-н Вайл, дари сглобяема сграда, в която ще бъдат разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала.

В бюджет 2020 са заложени средства за изграждане на оранжерията. Първият етап на COVID-кризата наложи известно закъснение в изграждането на оранжерията, но сега тя вече е на планираното място. Предстои засаждането на био зеленчуците и включването им в менюто на децата от детските ясли и детските градини на община Троян. Оранжерията е стъпка в пакета от дейности, които Община Троян предприема за здравословно хранене на децата.

Припомняме, че Община Троян е и част от проекта „BioCanteens“ по Урбакт III, благодарение на който има възможност да обменя опит и добри практики по темата с партньорите си от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия.

Източник: Община Троян

© 2020. All Rights Reserved.