В ЛУКОВИТ БЕ ПРЕДСТАВЕН РАЗЛОЖКИЯТ КУКЕРСКИ ОБИЧАЙ „СТАРЧЕВАТА“

dsc03015Разложкият обичай „Старчевата“ бе представен в Луковит по време на Осмия кукерски празник „Февруарска плетеница“.

Съществено за обичая по прогонване на злите сили е кукерското хоро, което се върти обратно на часовниковата стрелка. На него се хващат моми и ергени, облечени в автентични носии, като на празника в Луковит костюмите на някои от девойките бяха двестагодишни.

Кукерите, или т.нар. „чауши“, са с облекла от козя кожа с чучулка на главата, висока повече от метър. На поясите им са окачени тежки медни звънци. Те охраняват хорото и изпълняват специални обреди за пропъждане на злото и осигуряване на здраве и плодородие. Старейшината ги благославя с житен сноп в ръка, а веселбата се допълва от звуците на тъпани и свирки.

Това впечатляващо зрелище бе показано в центъра на Луковит от кукерската група на град Разлог. Местният фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ от своя страна за поредна година демонстрира неизчерпаемото многообразие, характерно за съкровищницата на българския фолклор. „Шопско“, „Макамлийско“, „Жояна“, „Свищовско“ бяха част от хорáта, които изиграха членовете на клуба. На финала по традиция в танцовата веселба се включи и публиката.

Кукерският празник „Февруарска плетеница“ се провежда в Луковит по инициатива на Фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“, със съдействието на Община Луковит и НЧ „Съзнание 1895“.

По информация от Община Луковит

© 2020. All Rights Reserved.