ПОСЛАНИЦИТЕ НА ЧЕШКАТА И НА СЛОВАШКАТА РЕПУБЛИКИ НА ПЪРВО ПОСЕЩЕНИЕ В ТРОЯН

poslanici 022020 4 1 CopyКметът Донка Михайлова и председателят на Общински съвет инж. Пенков посрещнаха Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки (извънреден и пълномощен посланик на Чешката Република) и Негово Превъзходителство Мануел Корчек (извънреден и пълномощен посланик на Словашката Република) при официалната им визита в общината.

Визитата на посланиците в Троян започна със среща в община Троян, в която участие взеха още: заместник-кметът инж. Чолакова и директорът на дирекция „Общинска собственост и икономика“ инж. Бояджиев, от страна на домакините и Петър Вавра (заместник-посланик при посолството на Чешката република), Виктор Петрашевски (заместник-посланик при посолството на Словашката република), директорът на Чешкия културен център в София – Дагмар Остранска и Щефан Чехович – аташе в Посолството на Словашката република, от страна на гостите. Участие в срещата взе и Михал Капоун – изпълнителен директор на „Винпром-Троян“.

Кметът Михайлова отбеляза, че посещението им е в годината, в която България отбелязва 100 години от дипломатическите отношения между страната ни и Чехия и повече от 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Словакия.
\
Донка Михайлова приветства гостите с добре дошли и очерта няколко важни теми, които бяха дискутирани по време на срещата. Тя отправи покана към посланиците за предстоящия Международен фестивал на занаятите и изкуствата „Орешак 2020“. Дискутирани бяха възможностите за запознаване на чешките и словашки туристи с потенциала и възможностите на региона, както и за работа в посока побратимяване и партньорство между градове от Чехия и Словакия с Троян.

Дискутирана беше и наболяла в последните дни тема – с един от чешките инвеститори на територията на страната – ЧЕЗ. Михайлова очерта проблемите, затрудненията и сериозните последствия за бизнеса и жителите на общината от последната седмица. През предстоящите дни Посланикът на Чехия ще има среща с ръководството на ЧЕЗ и обеща да направи всичко възможно да подобри ситуацията.

Освен срещата в Община Троян, гостите разгледаха Музея на занаятите и Троянската света обител „Успение Богородично“.

Източник: Община Тоян

© 2020. All Rights Reserved.