КУЛИНАРЕН КАЛЕНДАР ЗАПЕЧАТА ВКУСОВЕ И ЗНАНИЯ, ПЪТУВАЩИ ПРЕЗ ВРЕМЕТО

86935030 189516605616697 1821269491615531008 nКулинарната изложба „Храната като памет“ бе първото от поредица местни събития – част от проект „Познаваме общата история, откриваме и разпространяваме европейските ценности” (ACHIEVE), организирано от РСО „Централна Стара планина“.

Екипът на сдружението избра студения, но пълен с празнични дати, месец януари и покани гости от близо и далеч да представят своя край вкусно и уханно. Обеща им гостоприемството на Габрово и ги насърчи да бъдат творци в кухнята, щедри разказвачи на истории, познавачи и откриватели.

В късния зимен следобед на 22 януари повече от 30 участника от седем старопланински общини пристигнаха в центъра на България с подноси, пълни с благоуханни ястия. Традиционни и обичани вкусове ни върнаха назад във времето – там където са българските ни корени, изначалното ни усещане за общност, вярата, общочовешките ценности и добродетели. Заедно с това храната ни разказа за обичаи от дълбока древност, живи и днес, припомни различни вярвания, даде ни знания за историята, религията и културата на региона.

Гостите на събитието, макар и нетърпеливи да опитат ястията, изслушаха с интерес всяка словесна история, която сякаш рисуваше картини от миналото – на селска къща с огнище, на плодородни ниви с избуели жита, на пасбища и стада, на родови срещи, сватби и кръщенета.

В залата ухаеше на прясно изпечен хляб, домашно приготвени гозби, вкусни десерти и…любов. Любов към България!

След общата снимка за спомен в края на вечерта всеки отнесе в дома си не само по нещо вкусно, но и траен спомен, добра дума, ново приятелство и желание скоро пак да сме заедно.

Онова, което всеки ден ще ни връща към прекрасните преживявания от късния януарски следобед е кулинарният календар, който запечата в себе си емоции, вкусове, усещания и знания, пътуващи във времето през минало, настояще и бъдеще.

Времето тече различно за различните хора, но календарът отмерва еднакво за всички. Нашият кулинарен календар не само сочи вярното време, но разказва истории, пази в паметта си вкусове, аромати, спомени от детството, ритуали и вярвания. В хронологията на дните му времето тече напред, но вкусната му част, чрез снимки и рецепти, ни разхожда назад през годините, помага ни да не забравяме семейните традиции, местната култура и историческото си наследство.

© 2020. All Rights Reserved.