КОЛОРИТЕН ФИНАЛ НА ТЪРЖЕСТВАТА В ЛУКОВИТ ПО СЛУЧАЙ 120-ГОДИШНИНАТА НА ГРАДА

dsc025821Празничен водосвет, тържествена сесия на общинския съвет и концерт-спектакъл бяха заключителните акценти на празненствата в Луковит по случай 120 години от обявяването на селището за град.

Броени дни преди големия християнски празник – Рождество Христово, луковитчани се помолиха в местния храм „Св. вмч. Георги“ за здраве, благоденствие и просперитет на родното си място.

След църковния обред кметът Иван Грънчаров бе поздравен за годишнината на града от ученици на СУ „Алеко Константинов“ и от директора на училището Ваня Иванова, която му подари плакет за успешното управление на общината.

Общински съвет Луковит проведе тържествена сесия по случай честването в напълно обновената си заседателна зала в сградата на общинската управа. Церемониалното заседание започна с официално празнично изявление на председателя д-р Данаил Динков и бе уважено от народния представител Калин Василев и от изпълнителния директор на РСО „Централна Стара планина“ Мариела Петрова. Своята нова поетична творба „Моят град празнува“ представи почетният гражданин Светла Баракова. Д-р Палма Захариева накратко разказа за издаването на книгата „История на бившия воден синдикат „Златна Панега“ – гр. Луковит“. Автор е нейният баща Петър Захариев Гергов, който изключително акуратно е описал всички етапи на тази строителна епопея, довела до изграждането на ВЕЦ-Луковит – една от първите водноелектрически централи в страната.

Общински съвет Луковит удостои с почетни отличия заслужили личности и организации. Представителните знаци бяха връчени от кмета Иван Грънчаров и председателя на общинския съвет д-р Динков. Почетният знак на Община Луковит получиха учителят по български език и литература Малина Русева, успешните предприемачи Васил Кандев, Ваня Павлова и Николай Банов, директорът на училището в село Бежаново Венцислав Манолов. На Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит бе присъдена Почетна грамота за принос в развитието на просветното дело в общината и осигуряване на качествено професионално обучение и подготовка в гимназиалния етап на средното образование. Със званието „Почетен гражданин на община Луковит“ бяха удостоени изявеният специалист в областта на дебелочревната и стомашна хирургия доц. д-р Цветан Панов, дългогодишният треньор по лека атлетика Атанас Иванов, както и посмъртно – обичаният от цялата местна общественост акушер-гинеколог д-р Точно Лалов, музикалният педагог, диригент и композитор Борис Чернев, машинният инженер и стопански ръководител инж. Иван Грънчаров, спортният деятел и ръководител Панталей Димитров.

Във вечерните часове на сцената на местното читалище бе представен празничен концерт-спектакъл. Тържествената част започна с песенния шедьовър „Луковитски моми“, изпълнен от фолклорна формация „Дилянка“ на фона на бляскав сценичен декор – дело на секретаря на общината Камелия Василева. С вдъхновяващи изпълнения се изявиха и малките възпитаници на читалищния клас по пиано, детски танцов състав „Луковитски бисери“, второкласници от СУ „Алеко Константинов“ и ученици от ПГСС „Сергей Румянцев“. Емоционалните слова на водещите с премерена патетика преведоха публиката през многоликия и неповторим живот на луковитския край. Кулминационният момент настъпи с интригуващия музикално-танцов спектакъл „Как ще ни стигнат американците?“, представен на луковитска сцена от Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ и сътворен от доказалия се хореограф, режисьор, основател и ръководител на ансамбъла – Христо Димитров.

Историческото събитие – преобръщането на Луковитската селска община в градска с Указ №263 от 3 декември 1898 г. на Княз Фердинад – по традиция се чества с празненства веднъж на десетилетие. Цялата 2018 година в Луковит премина под знака на годишнината. В началото на декември централният площад бе украсен със 120 елхи, а в началото на следващата година ще приключи строежът на многофункционална зала в центъра на града, която ще бъде именувана „120 години град Луковит“.

Източник: Община Луковит

© 2020. All Rights Reserved.