ПЪРВА КОПКА НА НОВ ЦЕХ ЗА ПЕЛЕТИ В ЕЛЕНА

nov tsehНов дървопреработващ цех ще се издигне на мястото на бившия Винпром в Елена. Собственик на терена от 23 дка вече е еленската фирма „Елена бор“, която ще инвестира близо три милиона лева в строителство и модерно оборудване.

Управителят на фирмата Николай Димитров и председателят на Общинския съвет Стоян Златев направиха символична първа копка. Отец Милен отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта.

В новия цех ще се правят заготовки за европалети и ще се произвеждат пелети за нашия и външния пазар. Европалетите се правят от висококачествена дървесина. Дъските за тях трябва да отговарят на определените стандарти за вида й, дебелина, степен на влажност. Наименованието европалети идва от въведената стандартизация на палетите, използвани в Европейския съюз. Идеята е да са с един и същи дизайн, да се произвеждат по едни и същи стандарти, така че да могат да се използват навсякъде по света.

На първо време фирмата ще пусне линията за заготовка на дъските, чийто капацитет ще е 20 кубика на ден. Остатъчната суровина ще се преработва в базата на „Елена бор“ в с. Буйновци, където вече трета година се правят висококачествени пелети. Производството им ще се увеличи с направата на модерна линия в новия цех, но на по-късен етап. Така заедно с дърводобива ще се разкрият 20 нови работни места.

Старозагорското дружество „ЕЛТЕ инженеринг“ е избрано за строителството на обекта, като ще се наемат и местни работници. Намеренията на фирмата са новият цех да заработи след 7-8 месеца.

Източник: Община Елена

© 2020. All Rights Reserved.