КАКВО ИСКАТ МЛАДИТЕ ХОРА В ГАБРОВО, СЕВЛИЕВО И ТРЯВНА?

 флипчартиОтговор на този въпрос търсиха Европейски информационен център „Европа директно“, Областен информационен център – Габрово, Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“ и Регионалното управление на образованието на проведената в средата на октомври съвместна инициатива „Европа в моя град: промяната в Габрово, Севлиево и Трявна“. По време на дискусиите за обекти, които да бъдат изградени с европейски средства през следващия програмен период, младите хора представиха отборни предложения за подобряване на живота в своите общини.

В Габрово участниците от Национална Априловска гимназия, ПГТ „Пенчо Семов“ и ПТГ „д-р Никола Василиади“ се обединиха около идеята за възстановяване на летния театър и създаването на център за млади хора, където да обменят идеи. Те предложиха още: велосипедни алеи из целия град, повече места за отдих, баскетболни игрища и спортни зали със стени за катерене, байк и скейт парк, открито кино, екопътеки, зоопарк и ботанически парк с хамаци. Пожелаха си чисти улици и зеленина, както и забавления на открито с музика, йога и медитация. Учениците от професионалната гимназия по туризъм си помечтаха за реставрирането на вилата на Пенчо Семов, чието име носи тяхното училище.

В Севлиево участниците от ПГ „Марин Попов“ предложиха саниране и на тяхното училище и възстановяване на училищния музей, а представителите на СУ „Васил Левски“, което вече е обновено по европейски проект, изразиха желание за създаването на стая за изкуство. Отборите представиха изключително интересни идеи, като например: да се превърне сградата на Конакът в исторически музей на освобожденското дело, да се създаде археологически музей в сградата на парк Казармите и да се поднови изоставеното виенско колело в парк Черничките. Те акцентираха върху подобряването на условията за осмисляне на свободното време, като се постави изкуствена настилка на спортните площадки и нов асфалт на пистите за бягане, изградят се велосипедни алеи, закрит тенис корт и скейт парк. Обърнаха специално внимание и на проблема с паркирането в града, като предложиха изграждането на паркинги, които да облекчат този проблем.

Най-много идеи представиха децата от Трявна – 4 отбора от СУ „Петко Рачев Славейков“. Те мечтаят за лунапарк, планетариум, зоопарк, приют за животни, кучешки парк, аквапарк и водни забавления на езерото, кино, университет и дори МОЛ. Свободното си време искат да осмислят на реновирани детски площадки, велоалеи, зали за игри, закрити спортни площадки, въжен парк с препятствия, плувен комплекс, клуб за спортни танци и училище за театрални постановки. Настояват за басейн в училище, електронни дъски и таблет за всеки ученик. Обръщат внимание на необходимостта от родилно отделение и специализирана болница в града, както и от създаването на предприятие за рециклиране на отпадъци. Предлагат поставянето на машина за рециклиране на бутилки, която в замяна да предлага храна и вода за бездомните кучета.

Всички представени от младите хора предложения по време на събитието ще бъдат предоставени на общините Габрово, Севлиево и Трявна.

Инициативата „Европа в моя град: промяната в Габрово, Севлиево и Трявна“ се проведе с финансовата подкрепа на Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ (DG REGIO) на Европейската комисия.

© 2020. All Rights Reserved.