ЧЕТИРИ ГАБРОВСКИ УЧИЛИЩА ЩЕ РАБОТЯТ ПО ПРОГРАМА “ФОРТИСИМО В КЛАС”

struni

Със съдействието на Община Габрово през тази учебна година четвъртокласници от четири габровски училища ще имат възможността да се обучават по иновативната образователна програма „Фортисимо в клас“.

В рамките на проекта ученици от НУ „Васил Левски“, ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“ и СУ „Райчо Каролев“ ще се срещнат с изявени музиканти и ще се докоснат до магията, която създават класическите музикални инструменти.

Програмата има за цел чрез прилагане на разнообразни подходи да запознае децата с основни музикални инструменти oт състава на симфоничния оркестър: цигулка, виолончело, валдхорна, тромпет, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет.  

Подредени в една учебна година, часовете на програмата са онази добавена стойност, която нагледно да разкаже за устройството, историята и любопитните факти около създаването на различните музикални инструменти, както и за техните приложения в различните музикални жанрове – класически и съвременни. В основата на занятията са творческото въображение на всяко дете и неговото активно участие в различни образователни и същевременно развлекателни игри, като всеки участващ може да се докосне до инструмента и да опита за първи път да създаде мелодия.

В обучението, с много любов и отдаденост, ще участват музиканти от Габровски камерен оркестър и Врачанската Филхармония, които ще допринесат за оформяне на музикален вкус сред младите хора.

В края на учебната година организаторите предвиждат истински музикален празник - симфоничен концерт, на който да присъстват всички деца, взели участие в програмата прeз годинатa, техните учители, преподавателите от училищата и родители.

Обучението в Габрово стартира на 14 октомври, в 08.00 ч., в ОУ „Ран Босилек“. Първото занятие ще проведе именитият цигулар и директор на програма „Фортисимо в клас“ Хари Ешкенази.

Основен вдъхновител на “Фортисимо в клас” е диригентът Максим Ешкенази, който по подобие на инициативите, чрез които се обучават над 20 000 деца годишно в Калифорния, пренася тук дългогодишния си опит от САЩ със стремеж да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи. Фондация “Америка за България ” осигурява цялостно финансиране и изключителна подкрепа при осъществяването на програмата и съдействие за бъдещото разширяване на рамките й в повече градове в България. Инициативата се осъществява и с подкрепата на МОН и Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

 

Източник: Община Габрово

© 2020. All Rights Reserved.