Откриха изложба на НГПИ „Тревненска школа” в столицата на Полша

25311410 2010323312542137 1082542959304644674 oНГПИ „Тревненска школа“ осъществи поредната изложба на творби, изработени от талантливите възпитаници на училището по изкуства. Този път експозицията „Традиция и сигурност“ гостува във Варшава по покана на директора на Българския културен институт в Полша Калина Станчева.

Гостуването на тревненските творби в полската столица се осъществява по линия на съвместен проект по програма “Мобилност” на Министерството на културата между НГПИ „Тревненска школа, Община Трявна и Българския културен институт в Полша. Експозицията представя съвременните творчески пластични решения на учениците, носещи духа и енергията на автентичната Българска пластична култура и традиция.

Представянето на тревненските творби е първото събитие, подкрепено от Българския културен институт във Варшава като част от събитията, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Изложбата „Традиция и сигурност“ ще остане във Варшава до края на февруари 2018 г. и ще бъде основа за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС в посолството ни в Полша, след което ще отпътува за побратимения на Трявна град Жирардов, където ще бъде експонирана в градската художествена галерия.

Изложбата беше открита на 7 декември от посланика на Република България в Полша Емил Ялнъзов. Официалното събитие във Варшава уважиха множество дипломатически представители, първият секретар на българското посолство Иван Китов, директорът на Българския културен институт Калина Станчева и кметът на побратимения на Трявна град Жирардов Войчех Яшински.

© 2020. All Rights Reserved.