Обявиха началото на кампанията "Да бъде новият храм на Габрово"!

Nov hramДнес кметът на Габрово Таня Христова обяви началото на благотворителна кампания за завършването на новия храм в кв. Младост, наречена ДА БЪДЕ новият храм на Габрово! Тя съобщи, че Община Габрово подкрепя Габровското архиерейско наместничество в усилията му за завършване на храма, като към помощта, получена до сега от дарители, ще бъдат добавени инициативи и събития, чрез които ще се търси подкрепата на цялата габровска общественост. Таня Христова благодари специално на Лальо Метев за подаръка, които направи на габровци, дарявайки най-сериозния дял от средствата за църквата и на българското правителство за финансовата подкрепа, която се оказа изключително навременна и важна за обекта в навечерието на зимата.

„За всички нас остана да опитаме до 25 март заедно да съберем парите, с които да продължат довършителните работи, за да се превърне строежът в кв. Младост в завършен дом на вярата, в средище за социални каузи и в място за неделно училище!“, добави Таня Христова, като припомни, че от 117 години в Габрово не е строен храм.

Новият храм се нарича „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“. Идеята за него се роди през 90-те години на миналия век, когато квартал Младост се разрасна и жителите му поискаха свой православен дом. Зад тази идея застана Община Габрово, която предостави безвъзмездно терена. Първата копка беше през октомври 2010 г. През 2016 г. стартираха строителните работи, положени бяха основите и изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта.

© 2020. All Rights Reserved.