Важни форуми се проведоха в Луковит в началото на ноември

dsc01679

В началото на седмицата в Луковит се проведоха два важни форума, организирани от областния управител на Ловеч Георги Терзийски съвместно с МРРБ.

На 6 и 7 ноември се състоя работна среща на Асоциациите по ВиК от цялата страна с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и ресорния заместник-министър Малина Крумова.

Министър Нанков коментира, че отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори се развива в изключителен дефицит на финансов ресурс. Анализът на Световната банка в Стратегията за развитие на ВиК отрасъла показва, че в 10-годишен период за изпълнението й са необходими почти 12 млрд. лв. за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските изисквания. Събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционните програми на ВиК операторите, разликата между възможности и нужди, недостигът е в размер между 8 и 9 млрд. лв. Затова с помощта на Световна банка ще бъде направен анализ как отрасълът да стане устойчив основно от финансова гледна точка, какви нови инструменти да бъдат включени за реализиране на големи инвестиционни проекти и такива в малки населени места, за да се покрие дефицитът.

Министърът подчерта, че ВиК инфраструктурата в малките населени места е на повече от 40 години и се наблюдават чести аварии, което е резултат от недалновидната политика за развитие на сектора през последните 30 години. Трябва да разберем, че секторът е на такова ниво от своето развитие, в което не бихме могли да правим повече компромиси и затова трябва да положим всички усилия, за да установим един балансиран и устойчив по значимост ВиК отрасъл в страната, заяви още Николай Нанков.

Основният въпрос, поставен на форума, бе свързан с неконсолидираните ВиК оператори, които към момента не могат да кандидатстват за европейско финансиране на инвестиционни проекти. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова съобщи, че в страната вече има 21 консолидирани оператори и предстои консолидацията на още една област – Търговище. Поради липсата на консолидация инвестиционните процеси във ВиК сектора се случват много бавно. Затова заместник-министърът призова общините за бързо и разумно пристъпване към консолидация, тъй като само така могат да се реализират икономии от мащаба при изграждането и поддръжката на ВиК инфраструктура.

Вторият форум в Луковит бе национална дискусия на тема „Магистрала „Хемус“ – възраждане на българския Север“, която се проведе на 7 ноември. Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ представи идейния проект за изграждането на участъка от АМ "Хемус" от пътен възел "Боаза" до пътя Плевен - Ловеч. На форума присъстваха народни представители от региона, кметове на общини и кметства, общински съветници, експерти и представители на бизнеса и различни институции.

Председателят на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов първо обяви завършването на ремонтните дейности на път I-3 в работния участък в регулацията на гр. Луковит, като спомена и за съдействието на кмета на община Луковит Иван Грънчаров.

Относно доизграждането на АМ „Хемус“ председателят на АПИ коментира, че участъкът, който предстои да бъде изграден, е изключително тежък и това е наложило промяна на трасето. То ще е с дължина 50 км и е актуализирано според оценката за въздействие върху околното среда /ОВОС/. Участъкът ще включва само един тунел, няколко виадукта и пътни възли. Максималната скорост ще е 120 км/ч.

Според инж. Атанасов целта е да се избегнат големи виадукти и дълги тунели. По този начин трасето ще се поевтини и ще може да бъде изградено по-бързо. Строителството на този лот от магистралата се очаква да започне 2019 г.

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски каза, че кметовете са спомогнали за по-бързото придвижване на процедурите по отчуждаване на имотите. Той допълни, че пред областната администрация предстои и прехвърляне на процедурата по изплащане на обезщетенията на собствениците на отчуждените имоти.

На форума бяха уточнени и процедурите по геоложките проучвания, които ще се извършват по трасето.

© 2020. All Rights Reserved.