В ЕЛЕНА ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ, ТВОРЧЕСТВО И СПОРТ

Пожарна

В навечерието на празника на българската полиция в Елена бе открит Център за превенция, творчество и спорт. Кметът инж. Дилян Млъзев, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов и главен инспектор Николай Александров от Регионална дирекция ПБЗН прерязаха лентата на новата придобивка.

Тържеството събра в залата на новия Общностен център в града много деца и представители на тези институции и дарителско сдружение „Свети Иван Рилски“, които преди седмица подписаха споразумение за партньорство.

При откриването кметът Млъзев каза, че идеята за създаване на центъра за превенция, творчество и спорт е отдавна, а необходимостта от него назря още повече с успешното провеждане и резултатите от първата лятна детска академия в общината. Приоритет в съвместната работа ще бъде да се научат младите хора на поведение и общуване, да формират гражданска позиция, да уважават институциите, които пък ще им помагат да се ориентират и предпазят от заплахи, опасности и рискове в съвременния свят.

Центърът ще работи с деца и младежи на възраст от 8 до 18 години. В него те ще преминават практически и теоретически обучения за действия при пожари, аварии и бедствия, безопасно движение по пътя, оказване на първа помощ, здравословен начин на живот. За дейностите на центъра общината предоставя две помещения в Общностния център. С участието на полицаи и пожарникари от Елена те са оборудвани с макети и указателни пана и други нагледни материали. Мястото е избрано неслучайно. Изграден по европейски проект, Общностният център предоставя чудесни възможности не само за обучение, но и за развитие на творческите заложби на младите хора, за общуване и обмяна на опит с връстници, включени в други форми за пълноценно оползотворяване на свободното им време.

За бъдещата си дейност Центърът за превенция, творчество и спорт получи подаръци от Съюза на пивоварите, дарителско сдружение „Свети Иван Рилски“ и община Павликени. Кметът инж. Дилян Млъзев пък бе награден с почетен плакет на Народния военен университет във В.Търново за подкрепата и доброто партньорство на общината. Наградата връчи зам.-ректорът на университета полк.доц. Веселин Мадански, който е и зам.-управител на дарителското сдружение. Двете институции съвместно със Съюза на пивоварите работят по доброволчески проект за оцеляване на децата в природата, към който се присъединява и община Елена.

Тържественото откриване започна с богата концертна програма на детски танцови състави и с демонстрации по залавяне на престъпна група и укриване на наркотици.

 

© 2020. All Rights Reserved.