Родното село на Дан Колов се преклони пред легендарния борец

2824 1658

Тържеството на 28 октомври в родното село на Балканския лъв започна с вдигане на трибагреника и панихида в негова памет. За да отдадат почит към великия българин и борец от световна величина Дан Колов в Сенник бяха дошли политици, спортисти, ученици и хора от цялата страна.

„Днес повече от всякога имаме нужда да следваме великия пример на легендарния борец и човек с огромно сърце Дан Колов”, каза в словото си кметът на Община Севлиево и патрон на честванията д-р Иван Иванов в пламенното си слово по повод 125-тата годишнина от рождението на великия българин и припомни за живота и делото на бореца и човека Дончо Колев Данев от село Сенник, когото светът помни като легендата Дан Колов. „През своята изключителна кариера той има над 2 000 схватки на тепиха, от които е изгубил само 72. Наричан от медиите „българският Кинг-Конг“, „Балканският лъв“, „Страшното българско чудо“, истината е, че освен легендарен борец, той е човек с огромно сърце, човек с безкомпромисна любов към България и родния си край.

„Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм”, отбеляза д-р Иванов като подчерта, че Дан Колов ще бъде запомнен и с безграничната си щедрост и думите: „Аз не обичам наполовина работи. Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“.

През живота си щедрият Дан Колов е дарявал средства за построяването на Ловния дом в Севлиево, за футболния отбор, за изграждането на старчески дом, за Батошевския манастир, за училището в Сенник, за погасяването на задълженията към държавата на голяма част от жителите на родното му село, за тренираните от него млади спортисти, школите по борба и още много други.

След официалната церемония, признателните родолюбиви наследници на Дан Колов отрупаха с венци и цветя паметника му в центъра на селото. Честванията продължиха с посещение в Дома-музей на бореца, откриване на фотоизложба в салона на читалище „Св. Климент Охридски - 1899”, представяне на документален филм за неговия живот и демонстративни срещи по борба.

Тържествата бяха организирани от Община Севлиево, съвместно с Кметство село Сенник и НЧ „Св. Климент Охридски - 1899”.

© 2020. All Rights Reserved.